Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 3 2011

OTOEΛ: Πού θα "κάτσει" η μπίλια το 2011

OTOEΛ: Πού θα κάτσει η μπίλια το 2011
Η κεφαλαιοποίηση της Autohellas στο ταμπλό του Χ.Α. βρίσκεται στα 66,5 εκατ. ευρώ (κλείσιμο στις 2/2/2011), όταν τα ίδια κεφάλαιά της στις 30/9/2010 είχαν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (115,6 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, η εταιρία συγκαταλέγεται στις λίγες εισηγμένες της Σοφοκλέους που εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες με μονοψήφιο δείκτη P/E με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη της περασμένης χρονιάς.

Όσο κι αν τα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου (19 εκατ. ευρώ) επηρεάστηκαν από έκτακτα αποτελέσματα (θετικά κατά 11,3 εκατ. από την πώληση της συμμετοχής στην Avis και αρνητικά σε σαφώς μικρότερο βαθμό από την έκτακτη φορολογική εισφορά), όλα δείχνουν πως τα αντίστοιχα κέρδη του δωδεκαμήνου θα σημειώσουν μονοψήφιο P/E, λαμβάνοντας υπόψη εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τίποτα ιδιαίτερα ξεχωριστό δεν έλαβε χώρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το 2011, βέβαια, αναμένεται να είναι ένα ακόμη δύσκολο έτος, καθώς η οικονομική κρίση θα επιδράσει σε κάποιον βαθμό αρνητικά στις ενοικιάσεις και κυρίως στο μέτωπο του leasing.

Επιπλέον, δεν θα επαναληφθεί το περυσινό μέρισμα από την Avis (1,7 εκατ. ευρώ), ούτε θα υπάρξει και μέρισμα από τη συμμετοχή στην Aegean Airlines (το 2010 θα είναι ζημιογόνο).

Από την άλλη πλευρά, όμως, σαφής βελτίωση αναμένεται στους τόκους, γιατί στο εννεάμηνο του 2010 η Autohellas κατάφερε να μειώσει τον καθαρό της δανεισμό κατά 29 εκατ. ευρώ μέσα από τις θετικές της λειτουργικές ταμειακές ροές και με την πώληση της συμμετοχής της στην Avis.

Επιπρόσθετα, φαίνεται να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία και στο κομμάτι του Rent a Car για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί φέτος ίσως δούμε αρκετές μικρές επιχειρήσεις της αγοράς να μην καταφέρουν να αντλήσουν πιστώσεις από τις τράπεζες ώστε να αποκτήσουν αυτοκίνητα προς ενοικίαση. Και δεύτερον (και κυριότερο), λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης στον τουρισμό από το εξωτερικό.

Πάντως, ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν με τίποτα και αυτό όχι μόνο διότι βρισκόμαστε μόλις στον πρώτο μήνα του έτους αλλά και γιατί η γενικότερη οικονομική ορατότητα είναι σαφώς περιορισμένη.

Υ.Γ.: Αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις των «ταύρων» της Σοφοκλέους, τότε η πρόσφατη κίνηση για συμμετοχή της εταιρίας στην ΑΜΚ της Πειραιώς, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, θα της βγει σε καλό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v