Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2011

Τα πέντε «καταφύγια» της Σοφοκλέους

Τα πέντε «καταφύγια» της Σοφοκλέους
Για όσους πιστεύουν ότι βλέποντας το παρελθόν μπορείς να αντλήσεις κάποια συμπεράσματα για το μέλλον -τόσο στη ζωή όσο και στο χρηματιστηριακό ταμπλό-, παραθέτουμε μερικά στοιχεία που ενδεχομένως να φανούν χρήσιμα.

Αφού επισημάνουμε ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο (έως και 22/3) ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έχει σημειώσει άνοδο 7,13%, μετράμε:

1. Τα περισσότερα από τα λεγόμενα κρατικόχαρτα τα πήγαν πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο, είτε γιατί έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ιδιωτικοποίησής τους (μετά το πρόγραμμα 50 δισ. από την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας) είτε απλώς επειδή επεκτάθηκε και σ’ αυτά το «μαχαίρι» των δαπανών στις μισθοδοσίες των εργαζομένων που αποφασίστηκε για τις ΔΕΚΟ.

Έτσι λοιπόν, κατά τη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου, η ΕΥΑΘ και ο ΟΛΠ «έγραψαν» νέα υψηλά δωδεκαμήνου, ενώ το τελευταίο εξάμηνο ο ΟΤΕ έχει καταγράψει κέρδη 48,7% και τα Ελληνικά Πετρέλαια 31%...

2. Μία ομάδα μετοχών που δείχνει να τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο της αγοράς είναι αυτές που φαίνεται να έχουν -ή που αναμένεται να αποκτήσουν προσεχώς- σημαντική θέση στον αμυντικό κλάδο της ενέργειας (υπάρχουν δείγματα ότι τα πράγματα ξεμπλοκάρουν στον τομέα των εναλλακτικών πηγών).

Έτσι, είδαμε, για παράδειγμα, κατά το τελευταίο εξάμηνο την Τέρνα Ενεργειακή να γράφει κέρδη 23,8%, την Quest Holdings να ανεβαίνει 27,9%, τη Mυτιληναίος να σημειώνει άνοδο 32,8%, την Επίλεκτος να κερδίζει 56,6% (βοήθησε και η καλύτερη πορεία στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο), την Ικτίνος να σημειώνει άνοδο 10,6% κ.ά.

3. Μία άλλη ομάδα τίτλων που φαίνεται να χαίρει εκτίμησης από την αγορά είναι εκείνη των εξαγωγικών χαρτιών, των εταιριών δηλαδή των οποίων σημαντικό ποσοστό των αποτελεσμάτων προέρχεται από τις εκτός Ελλάδας δραστηριότητες.

Έτσι, αναφέρουμε ενδεικτικά στο τελευταίο εξάμηνο το +45,7% της Eurodrip, το +30,5% της Frigoglass, το +27,1% της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, το +23,6% της Μέτκα, το +33,3% της Revoil (έχει αποκτήσει σημαντική έκθεση στον κλάδο της ναυτιλίας) κ.λπ.

4. Καλύτερη συμπεριφορά από τον μέσο όρο της αγοράς στον χρηματιστηριακό πίνακα φαίνεται να έχουν οι μετοχές που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να προσφέρουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις (είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω επιστροφών κεφαλαίου).

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι αυτά του ΟΠΑΠ (+36,9% το τελευταίο εξάμηνο), της ΕΧΑΕ (28,9% τους τελευταίους έξι μήνες), της Motor Oil (+12,3%), της Eurobank Properties (+13,3%), της Revoil (συμπεριλαμβάνεται και στην προηγούμενη κατηγορία) κ.ά.

5. Αντίθετα, από το πρόγραμμα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας των 50 δισ. ευρώ δεν φαίνεται να ευνοήθηκαν στο ταμπλό οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται είτε στον ευρύτερο χώρο των ακινήτων (πιθανές νέες εργασίες στον τομέα των συμβούλων, ή της κατασκευής, ή...), είτε στον κατασκευαστικό (μετά τις πωλήσεις ακινήτων, θα ακολουθήσει πιθανότατα σημαντικό κατασκευαστικό έργο). Ίσως γιατί η αγορά δεν έχει πειστεί ακόμη για το πώς και πότε θα προχωρήσει το όλο θέμα...

Έτσι, κατά το τελευταίο εξάμηνο είδαμε τη Lamda Development να κερδίζει 5,4% (κάτω από τον Γενικό Δείκτη), ενώ απώλειες κατέγραψαν οι περισσότερες μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου (π.χ. ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ κ.ά.). 

Σύμφωνα λοιπόν με τους περισσότερους αναλυτές, λίγο-πολύ οι παραπάνω κατηγορίες τίτλων θα εξακολουθήσουν να υπεραποδίδουν σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αγοράς και στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v