Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2011

Ο "μυστικός δείπνος" της Credit Suisse

Ο μυστικός δείπνος της Credit Suisse
Στην Αθήνα βρέθηκε, προχθές, ο chief global strategist της Credit Suisse First Boston, κ. J. Wilmot.

Σε κλειστό δείπνο, παρουσία κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζιτών (Π. Τσάκος, Ε. Mυτιληναίος, Κ. Παπαδόπουλος κ.ά.), ο κ. Wilmot μίλησε για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και φυσικά για την Ελλάδα.

Παρότι δεν τοποθετήθηκε, άμεσα, για το «καυτό» θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, περιέγραψε την επιδείνωση των συνθηκών για το ελληνικό πρόβλημα.

Και κομψά είπε ότι η Ελλάδα αφενός δεν πρέπει να περιμένει έξωθεν λύσεις και αφετέρου πρέπει να κάνει όχι μόνο όσα δεσμεύτηκε αλλά και το κάτι παραπάνω.

Ο οικονομολόγος της CSFB διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον της ευρωζώνης είναι εστιασμένο στην Ισπανία και εκτίμησε ότι οι Ίβηρες θα τα καταφέρουν και δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν στον προσωρινό μηχανισμό.

Εκτίμησε, δε, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και για την Ιρλανδία, εφόσον κλείσει, όπως όλα δείχνουν, τη φετινή χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα και δεν προκύψουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για το τραπεζικό της σύστημα, από τα stress tests.

Όλα αυτά μόνο ευχάριστα δεν θα είναι για την Ελλάδα, ιδιαίτερα αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής και συνεχιστεί η καθυστέρηση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Wilmot υπονόησε το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, αφενός δεν αποτελούμε προτεραιότητα πια για την ευρωζώνη και αφετέρου, και αυτό είναι το σημαντικότερο, κινδυνεύουμε να μείνουμε το μοναδικό πρόβλημα.

Και αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά. Πρώτον, ότι δεν πρέπει να προσδοκούμε έξωθεν λύση αν δεν υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Δεύτερον, ότι πρέπει να κάνουμε και το κάτι παραπάνω ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να βρεθούμε το μοναδικό πρόβλημα στα τέλη του 2012.

Τρίτον, ότι ανοχή δεν θα υπάρξει σε περίπτωση όπου δεν κάνουμε ό,τι πρέπει, αφού πλέον δεν αποτελούμε προτεραιότητα. Δηλαδή, η χώρα βρίσκεται υπό την άμεση απειλή της μη καταβολής δόσης δανείου από την τρόικα, κάτι που θα οδηγήσει αυτόματα και σε de facto αναδιάρθρωση του χρέους.

Υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

Τόσο απλά και κομψά ο κ. Wilmot έθεσε όλο το πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v