Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2011

ΑΓΕΤ: Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά και το ταμείο γεμάτο

ΑΓΕΤ: Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά και το ταμείο γεμάτο
Με σκεπτικισμό είδαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής οι μέτοχοι της εταιρίας. Αναμενόμενη μεν η πτώση των πωλήσεων, αλλά κάποιοι δυσφόρησαν όταν είδαν τις ζημίες να διαμορφώνονται στα 45,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 15,3 εκατ. το 2009 και πολύ καλύτερων αποτελεσμάτων το 2008.

Η αλήθεια όμως φαίνεται να βρίσκεται σε ένα απόσπασμα των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων της εταιρίας, όπου η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου αναφέρει: «Το μέρος εκείνο της παραγωγικής δραστηριότητας που δεν θα καταναλωθεί στο εσωτερικό της χώρας δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί από τη ζήτηση των παραδοσιακών αγορών του εξωτερικού, λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν σε αυτές και του ότι η εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία υπολείπεται σε ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων εξαγωγικών χωρών». (Στη συνέχεια η εταιρία αναφέρεται σε επενδύσεις που υλοποιούνται με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους).

Το θετικό είναι πως η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει όλα τα περιθώρια για να υλοποιήσει τις επενδύσεις της (καθαρό ταμείο άνω των 100 εκατ. ευρώ), ωστόσο φαίνεται πόσο πολύ έχει ανέβει ο πήχης του διεθνούς ανταγωνισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αν σκεφτεί κάποιος πως η ΑΓΕΤ Ηρακλής υπήρξε στο παρελθόν από τους ισχυρούς εξαγωγείς τσιμέντου σε πλήθος γεωγραφικούς προορισμούς και επίσης ότι την τελευταία 15ετία ανακοινώνονται συνεχώς επενδύσεις για μείωση του παραγωγικού κόστους της...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v