Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2011

ETE-Eurobank: Oι διαψεύσεις και τα άγνωστα νερά

ETE-Eurobank: Oι διαψεύσεις και τα άγνωστα νερά
Από την περασμένη Πέμπτη η σεναριολογία γύρω από την Εθνική Τράπεζα και τις επόμενες κινήσεις της... χτύπησε κόκκινο.

Αιτία η επίσκεψη, την προηγουμένη, του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, κ. Απ. Ταμβακάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Η αγορά δεν πίστεψε ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν μόνο η ενημέρωση του πρωθυπουργού για την πορεία των stress tests. Έτσι, τα ήδη υπάρχοντα σενάρια για προσέγγιση Εθνικής - Eurobank… φούντωσαν.

Και παρότι διαψεύδονται, αρμοδίως, από το απόγευμα της Παρασκευής, επιμένουν.

Και αυτό γιατί ενισχύεται η άποψη ότι κάτι πρέπει να γίνει. Πρώτον, για να αλλάξει το κλίμα και να αναστραφεί η εκροή καταθέσεων και, δεύτερον, για να προληφθεί ο κίνδυνος νέας υποβάθμισης.

Αν υπάρξει, σύμφωνα με τραπεζίτες, υποβάθμιση έστω και κατά μία βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας τς χώρας και των τραπεζών από τη Fitch, η κατάσταση θα δυσκολέψει αρκετά.

Λόγω του haircut που θα υποστούν ως αξία ενεχύρων, στην ΕΚΤ, οι καλυμμένες ομολογίες.

Ένα mega deal όπως το φημολογούμενο μεταξύ Εθνικής - Eurobank παρέχει πάτημα για αποφυγή υποβάθμισης, κυρίως λόγω της ισχυροποίησης των εργασιών εξωτερικού και των συνεργειών που προκύπτουν σε αυτές.

Από την άλλη, βέβαια, μόνο εύκολο δεν είναι.

Η οικογένεια Λάτση θα βρεθεί να κατέχει σημαντικό ποσοστό στη νέα τράπεζα, προκαλώντας, πιθανώς, -πολιτικό- θόρυβο για το ότι χάνεται ο ημιδημόσιος χαρακτήρας της ΕΤΕ.

Η δε προηγούμενη θητεία του κ. Ταμβακάκη στον όμιλο Λάτση θα εξελιχθεί σε όπλο στη φαρέτρα όσων πιθανώς διαφωνήσουν.

Όλα αυτά, βέβαια, στο νέο σκηνικό της πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται η χώρα δεν έχουν μικρή σημασία.

Όταν, κατά τον πρωθυπουργό, μείζων στόχος είναι η σωτηρία της χώρας, τότε γίνεται, ελπίζουμε, σαφές ότι η χώρα εισήλθε σε… άγνωστα νερά και επομένως οι ιεραρχήσεις αλλάζουν…

Άλλωστε, υπάρχουν τρόποι ώστε ο Λάτσης και το Δημόσιο να συνδιοικούν το νέο σχήμα για μια μεταβατική περίοδο.

Υ.Γ. Ι: Ο χρόνος για deals μεταξύ των τραπεζών θα αρχίσει να τρέχει αντίστροφα μετά τα stress tests. Δηλαδή από τον Ιούλιο.

Υ.Γ. ΙΙ: Η Εθνική, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, υποψήφια για την εξαγορά του 34%+10% του Τ.Τ. Και το Τ.Τ. μπορεί να αποδειχθεί κλειδί για πιο ισορροπημένη μετοχική σχέση μεταξύ ΕΤΕ - Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v