Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2011

Η… διάσπαση του ΥΠΟΙΚ και η τρόικα

Η… διάσπαση του ΥΠΟΙΚ και η τρόικα
Μετά το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, επικεφαλής του οποίου θα μπουν τεχνοκράτες που θα εγκριθούν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο δεύτερος τομέας, που όπως όλα δείχνουν θα στελεχωθεί από τεχνοκράτες, θα είναι αυτός των Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μία εκ των πέντε ομάδων εργασίας που συνέστησε στις αρχές του έτους το υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών του ΔΝΤ και στόχο να προτείνουν αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Η μελέτη προτείνει το «σπάσιμο» του υπουργείου Οικονομικών στα δύο, με δημιουργία και υπουργείου Εσόδων, κάτω από το οποίο θα περάσει ο εισπρακτικός μηχανισμός.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι προτείνει τη δημιουργία θέσης Αρχιλογιστή, ο οποίος θα ελέγχει το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού, θα αναφέρεται απευθείας στον υπουργό και θα έχει υποχρέωση μαζί του να ενημερώνει ανά τρίμηνο τη Βουλή.

Πρόκειται για διοικητική και όχι πολιτική θέση, με θητεία και αρμοδιότητες (ενημέρωση της Βουλής) που θυμίζουν ανεξάρτητη αρχή.

Και η τρόικα επιμένει στη θέσπιση αντίστοιχων θέσεων γιατί έχει καεί στο… ελληνικό γιαούρτι.

Θεωρεί, δηλαδή, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι η μη έγκυρη ενημέρωση για αποκλίσεις σε σχέση με το πρόγραμμα.

Αν ίσχυαν ήδη τέτοιοι αυτοματισμοί, η διόρθωση της απόκλισης του φετινού προϋπολογισμού θα είχε ξεκινήσει αυτόματα τον Απρίλιο αντί να φτάσουμε στον Ιούλιο, δηλώνουν με νόημα κύκλοι της τρόικας.

Γι' αυτό και επιδιώκει αφενός να θεσπίσει αυτοματισμούς ενημέρωσης της Βουλής και επομένως της ίδιας και αφετέρου συμβουλευτικούς και εποπτικούς μηχανισμούς.

Όλα αυτά, δε, είναι σε γνώση της κυβέρνησης, παρ' όλα αυτά αρκετοί υπουργοί αρέσκονται να το παίζουν «τζάμπα μάγκες» με κορόνες του στιλ «δεν δεχόμαστε εποπτεία…».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v