Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2011

Η ανεξαρτησία της ΡΑΕ και η τρικλοποδιά του ΥΠΕΚΑ

Η ανεξαρτησία της ΡΑΕ και η τρικλοποδιά του ΥΠΕΚΑ
Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Παπακωνσταντίνου, διατυμπάνιζε σε πολυπληθές ακροατήριο εκατοντάδων ανθρώπων του χώρου της ενέργειας ότι με το ενεργειακό νομοσχέδιο που άρχισε να συζητείται στη Βουλή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα είναι η πλέον ανεξάρτητη από όλες τις άλλες της Ε.Ε.

Όχι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου εφηύρε την ανεξαρτησία των ενεργειακών ρυθμιστών. Απλώς την προβλέπουν, και μάλιστα με πολύ μεγάλη σαφήνεια, οι κοινοτικές οδηγίες για την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, επιβάλλοντας οργανωτική, διοικητική και οικονομική αυτονομία έναντι του Δημοσίου και των ιδιωτών.

Με την ενσωμάτωση λοιπόν των οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατάφερε να περιορίσει την αυτονομία της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Πώς έγινε αυτό;

Μέσω του προϋπολογισμού της. Δηλαδή, δεν θα κατατίθεται στη Βουλή αυτοτελώς, για να εξεταστεί και να εγκριθεί ή όχι από την αρμόδια επιτροπή της, όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά θα κατατίθεται μαζί με τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΚΑ, σαν να ήταν δηλαδή η ΡΑΕ εποπτευόμενος οργανισμός.

Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε υπουργός θα μπορεί, μέσω της αποδοχής ή όχι της πρότασης της ΡΑΕ, να «παζαρεύει» παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά της. Από προκατόχους του κ. Παπακωνσταντίνου που διακατέχονταν από κρατικίστικες αντιλήψεις του απώτερου παρελθόντος θα το περιμέναμε. Όχι όμως και από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ιδίως όταν οι δύο οδηγίες 72 και 73 του 2009 μιλούν με σαφήνεια για την οικονομική αυτονομία των ρυθμιστικών αρχών, αναφέροντας ότι «η αποδοχή του προϋπολογισμού του Ρυθμιστή από τον εθνικό νομοθέτη δεν θα πρέπει να συνιστά εμπόδιο στην αυτονομία του για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού».

Τώρα, το πόσο ανεξάρτητος θα μπορεί να αισθάνεται ο εκάστοτε πρόεδρος της Αρχής, όταν θα έχει να διαπραγματευτεί με τον υπουργό την αποδοχή ή όχι του προϋπολογισμού που προτείνει, στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε τι γίνεται...

Μαθαίνουμε ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ, δρ Νίκος Βασιλάκος, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που συζητούσε το νομοσχέδιο για την ενεργειακή αγορά, κράτησε αποστάσεις από το υπουργείο σε ό,τι αφορά τις σχετικές ρυθμίσεις.

Τη συνέχεια, πάντως, την περιμένουμε στην ολομέλεια, αν και δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν πολλά. Εκτός και αν παρέμβει η Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v