Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2011

ΧΑ: Στον πάτο… οι «καλύτερες οικογένειες»!

ΧΑ: Στον πάτο… οι «καλύτερες οικογένειες»!
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α., 15 μετοχές «έγραψαν» χαμηλό τελευταίων 52 εβδομάδων.

Βλέποντας λοιπόν κάποιος τη σχετική λίστα, διαπιστώνει πως μόνο 2 από τις 15 αυτές μετοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας (Μηχανική, Νεώριον Σύρου), ενώ είναι ζήτημα αν άλλες 4 - 5 θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με ζημίες.

Αντίθετα, οι περισσότερες εταιρίες που συγκαταλέγονται στη συγκεκριμένη λίστα ανήκουν στις λεγόμενες… «καλύτερες οικογένειες»!

Η Μέτκα, για παράδειγμα, με άριστη ρευστότητα και το 80% των εργασιών της στο εξωτερικό. Όσο και αν υπάρχουν κάποιες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η πλειονότητα των εισηγμένων της Σοφοκλέους θα ήθελε πολύ να… βρισκόταν στη θέση της.

Η Quest Holdings με θετικό καθαρό ταμείο στις 31/12/2010, με κερδοφόρο αποτέλεσμα και με πεδίο έντονης δραστηριότητας στον υποσχόμενο κλάδο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η Σαράντης, που φέτος καταφέρνει να κερδίζει μερίδια στην εγχώρια αγορά, διαθέτει έντονα διεθνοποιημένες εργασίες και ρευστότητα που της επιτρέπει να προχωρήσει σε deals στο εξωτερικό.

Η Fourlis, που όχι μόνο έχει και αυτή μέρος των δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει και πλεονάζουσα ρευστότητα και brand names που αναμφίβολα κερδίζουν μερίδια αγοράς στις δύσκολες εποχές της κρίσης.

Η ΕΛΙΝΟΪΛ, που όσο και αν οι δραστηριότητές της επηρεάζονται έντονα από την κρίση (βιομηχανικό, ναυτιλιακό καύσιμο, καύσιμα κίνησης κ.λπ.), συγκαταλέγεται στις εταιρίες του κλάδου με διευρυνόμενα μερίδια αγοράς, με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία και -αν μη τι άλλο- με βασικό μέτοχο που λέγεται πως έχει τη δυνατότητα... να βάλει το χέρι στην τσέπη, αν ποτέ χρειαστεί.

Το Ιασώ, όσες δυσκολίες και αν περνάει η ιδιωτική υγεία, παραμένει από τις ισχυρές δυνάμεις του κλάδου, με καλά θεμελιώδη δεδομένα και τη βούληση των μετόχων του να ρίξουν φρέσκο χρήμα στην εισηγμένη.

Και φυσικά, στη λίστα με τα χθεσινά χαμηλά των τελευταίων 52 εβδομάδων συγκαταλέγονται και κάμποσες τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στον πάτο, λοιπόν, του ταμπλό οι «καλύτερες οικογένειες», και τα συμπεράσματα δικά σας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v