Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2011

Όταν η Κίνα και η Ρωσία… νουθετούν τις ΗΠΑ

Όταν η Κίνα και η Ρωσία… νουθετούν τις ΗΠΑ
Τα ρίγη ανησυχίας που σκορπά στην παγκόσμια οικονομία το δυσθεώρητο χρέος των ΗΠΑ και ο κίνδυνος υποβαθμίσεων αποτυπώνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

Η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν τις τελευταίες ημέρες να υπάρξουν απτά και υπεύθυνα μέτρα, καθώς ενδεχόμενη συστημική δυσλειτουργία των ΗΠΑ θα επηρεάσει και τις οικονομίες τους.

Και δεν έμειναν εκεί.

Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong προχώρησε σε υποβάθμιση των ΗΠΑ σε "Α" από "Α+", δηλώνοντας πως η συμφωνία του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου δανεισμού δεν βελτιώνει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ο δε πρωθυπουργός της Ρωσίας, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, τα είπε… έξω από τα δόντια.

Μίλησε για "παρασιτική" λειτουργία των ΗΠΑ στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας αφού η αμερικανική οικονομία ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το μονοπώλιο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος, στηλιτεύοντας τη στάση των ΗΠΑ "να εκτελωνίζουν στη διεθνή οικονομία μέρος των δικών τους προβλημάτων".

Με τέτοιες αντιδράσεις δύσκολα οι τρεις αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης θα αποφύγουν να υποβαθμίσουν με τη σειρά τους τις ΗΠΑ.
 
Βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι θα παίξουν και πάλι το παιχνίδι του καλού, του κακού και του άσχημου. Ο ένας, δηλαδή, θα κρατήσει τις ΗΠΑ σε "ΑΑΑ" σώζοντας την παρτίδα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v