Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2011

Αλυσίδα: Ό,τι απέμεινε απ’ τη φούσκα…

Αλυσίδα: Ό,τι απέμεινε απ’ τη φούσκα…
Η Αλυσίδα ήταν ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της χρηματιστηριακής φούσκας της περιόδου 1998 - 2000…

Αρχικά, όταν η μετοχή είχε σκαρφαλώσει στη... στρατόσφαιρα, οι βασικοί μέτοχοι ξεπούλησαν στο ταμπλό το σύνολο σχεδόν της θέσης τους (δεν υπήρχαν τότε ούτε υποχρεώσεις για ανακοινώσεις συναλλαγών ούτε τίποτε).

Στη συνέχεια, είχαμε την προσπάθεια διείσδυσης στην εταιρία του γνωστού εξ άλλων υποθέσεων Βασίλη Ζούλοβιτς, ο οποίος είχε εκδηλώσει την πρόθεση να λάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή… Χωρίς αποτέλεσμα, όμως.

Λίγο αργότερα, ήρθε η ανάμιξη της περιβόητης Deal FX (οικογένεια Τσιτσιρίγκου, που σχετιζόταν με την άλλη περιβόητη εταιρία, τη Hedley). H Deal FX διεκδίκησε σθεναρά μέσα από ένα μπαράζ αγοραστικών παρεμβάσεων τον έλεγχο της θεσσαλονικιώτικης επιχείρησης, έχασε όμως τελικά τη μάχη από την οικογένεια Σπυράκη.

Γιατί όμως τόσοι πολλοί… σκοτώνονταν από ενδιαφέρον για την Αλυσίδα; Προφανώς, δεν ήταν λόγω των (μετριότατων τότε) αποτελεσμάτων, ούτε λόγω του τομέα δραστηριοποίησής της (υποδήματα), του οποίου η βιωσιμότητα από τότε απειλούνταν (σήμερα δεν το συζητάμε καν).

Ο πρώτος λόγος ήταν η τρέλα της εποχής, καθώς ένα χρηματιστηριακό όχημα αποτιμάται πάνω από 10 δισ. παλαιές ελληνικές δραχμές, αλλά και η σημαντική ακίνητη περιουσία της.

Τελικά, έπειτα από ομηρικές μάχες στο ταμπλό, βασικός μέτοχος της Αλυσίδας αναδείχθηκε η οικογένεια Σπυράκη, η οποία μέχρι σήμερα (χάνοντας έναν σκασμό λεφτά) προσπαθεί να σώσει… ό,τι σώζεται, αφού η κατάσταση στον κλάδο αποδείχτηκε πως επιδεινώθηκε ραγδαία.

Σε ποια κατάσταση, όμως, βρίσκεται η Αλυσίδα σήμερα;

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι ενδεικτικά: πωλήσεις μόλις 22 χιλ. ευρώ, ζημίες 337 χιλ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,08 εκατ. ευρώ (ασφαλιστικές υποχρεώσεις, φόροι, τόκοι κ.λπ.).

Η διοίκηση της εταιρίας, επίσης, βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του sale and lease back που είχε συνάψει για ακίνητό της, όπως επίσης και για τον λοιπό δανεισμό της, με σκοπό την παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους.

Σύμφωνα επίσης με τη διοίκηση της Αλυσίδας, η εταιρία έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες, με στόχο την περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων της στην οδό Παπαναστασίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Θέρμη.

Οψόμεθα… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v