Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2011

Δόσεις από τρία φάρμακα «μαγειρεύει» η FED

Δόσεις από τρία φάρμακα «μαγειρεύει» η FED
Σε χθεσινό της δημοσίευμα η «Wall Street Journal» δημοσιεύει πληροφορίες για το τι θα κάνει η FED, σε μια νέα προσπάθεια να... αναζωογονήσει την αμερικανική οικονομία.

Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος της «WSJ» θεωρείται (ακόμη και από τους… «Financial Times») ότι απηχεί με μεγάλο βαθμό ακρίβειας τις απόψεις του κ. Bernanke, έχει ενδιαφέρον να το παρουσιάσουμε.

Η FED λοιπόν συζητάει τρεις νέες «παρεμβάσεις».

1) Αγορές αμερικανικών ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας προκειμένου να μειώσει την καμπύλη των επιτοκίων και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, καθώς οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε αμερικανικά ομόλογα θα έχουν ακόμη μικρότερη απόδοση.

2) Μείωση του επιτοκίου με το οποίο οι τράπεζες τοκίζουν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους, στη FED, κάτω από το 0,25%, ενδεχομένως και στο… μηδέν. Κι αυτό προκειμένου να σπρώξει τις τράπεζες να δανείσουν αυτά τα χρήματα.

3) Να γίνει πιο συγκεκριμένη η FED στις δηλώσεις της ως προς τον στόχο του πληθωρισμού και της ανεργίας. Κοινώς, να ορίσει συγκεκριμένο «κατώφλι» πάνω από το οποίο θα θεωρήσει ότι την απασχολεί ξανά ο πληθωρισμός και αντίστοιχα κάτω από το οποίο ότι έχει ικανοποιηθεί από το επίπεδο ανεργίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι συντελεστές της FED και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου συμφωνούν στα παραπάνω μέτρα. Διαφωνίες υπάρχουν.

Άλλωστε, όπως προκύπτει κι από τα ίδια τα μέτρα που περιγράψαμε, δύσκολα θα τα χαρακτήριζε κάποιος «μπαζούκας» ή κάτι άλλο εξίσου εντυπωσιακό. Τα περισσότερα χαρτιά της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τα έχει ήδη παίξει.

Γι' αυτό, άλλωστε, ο κ. Bernanke το τελευταίο διάστημα έχει πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση Ομπάμα. Μήπως και ληφθούν αποφάσεις για έργα υποδομής και ενίσχυση της απασχόλησης που θα αλλάξουν το -ελαφρώς ζοφερό πλέον- τοπίο.

Το τι είπε (στις 02:00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε) ο κ. Ομπάμα μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v