Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Αναπτυξιακό πακέτο 450 δισ. από τον Obama

Πρόγραμμα ύψους 447 δισ. για την αναθέρμανση της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας προτείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Δυσπιστία από τις αγορές για το τι θα πράξουν οι ρεπουμπλικανοί εν όψει των εκλογών του 2012.

ΗΠΑ: Αναπτυξιακό πακέτο 450 δισ. από τον Obama
Με δυσπιστία αντιδρούν οι αγορές στο φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα, ύψους 447 δισ. δολ.

Με γενναίες μειώσεις στη φορολογία και δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, ο Αμερικανός Πρόεδρος στοχεύει στην ώθηση της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι Δημοκρατικοί, όμως, δεν ελέγχουν το Κογκρέσο και όλοι θυμούνται τη θερμή διαμάχη στις αρχές του καλοκαιριού, που έφερε τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών.

Το ύψος του πακέτου ήταν μεγαλύτερο από όσο αναμενόταν. Τις τελευταίες μέρες τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου έκαναν λόγο για μέτρα συνολικού ύψους 300 δισ. δολ. Παρά ταύτα, η Wall Street έκλεισε με απώλειες όπως και οι ασιατικές αγορές.

Από τα 447 δισ. που τελικά ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τα 253 δισ. αφορούν σε φοροαπαλλαγές και τα 194 δισ. σε "ζεστό" χρήμα στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε να μειωθεί σημαντικά η φορολογία που επιβάλλεται στους μισθωτούς αλλά και στους εργοδότες, ενώ παράλληλα παρουσίασε μέτρα ακόμη μεγαλύτερων φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε νέες προσλήψεις.

Ζήτησε επίσης να επενδυθούν 30 δισ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό των σχολικών κτιρίων και 50 δισ. δολ. σε έργα μεταφορών.

Ένα βασικό στοιχείο της ομιλίας του -το οποίο απέσπασε μάλιστα και το θερμό χειροκρότημα των ρεπουμπλικανών- ήταν η δέσμευσή του ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση των ιδιοκτήτων ακινήτων σε δυνατότητες αναχρηματοδότησης των στεγαστικών τους δανείων, ώστε να δοθεί και μία τονωτική ένωση στην ασθμαίνουσα αγορά ακινήτων. Ως προς αυτό το σημείο, ήδη πραγματοποιούνται επαφές μέσω του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ με την Ομοσπονδιακή Εθνική Κτηματική Ένωση και την Ομοσπονδιακή Στεγαστική Υπηρεσία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πίεσε το Κογκρέσο να υπερψηφίσει, έως το τέλος του χρόνου, το σχέδιό του για νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Ομπάμα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι "πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε σαν τσίρκο και να κάνουμε κάτι να προωθήσουμε την οικονομία μας" και τόνισε πως η χώρα περνά εθνική κρίση.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το πρόγραμμα Ομπάμα θα μπορούσε να ωθήσει την αμερικανική οικονομία κατά 1% - 3% το 2012, να δημιουργήσει 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και να μειώσει το ποσοστό της απασχόλησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Οι ΗΠΑ, όμως, βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Και είναι σαφές ότι οι ρεπουμπλικανοί δεν θα στηρίξουν εύκολα ένα νομοσχέδιο που θα τονώσει σημαντικά την υποψηφιότητα Ομπάμα στις εκλογές του 2012, ενώ τώρα η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v