Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2011

Σφηνάκια για ΕΒΖ και κανόνια στο λιανεμπόριο

Σφηνάκια για ΕΒΖ και κανόνια στο λιανεμπόριο
Σοκ και δεος στο λιανεμπόριο

Ρίγη ανησυχίας προκαλούν στην αγορά τα σοβαρά ταμειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δύο μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι.

Ο φόβος για νέα υπαγωγή στο άρθρο 99 στην «καλύτερη» περίπτωση ή νέο «κανόνι» στη χειρότερη, στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κόλπους όχι μόνο των παραγωγών αλλά και των τραπεζικών στελεχών τα οποία προσπαθούν να δουν ποια είναι τα ανοίγματά τους.

Ανησυχία η οποία έχει ενταθεί και από το γεγονός ότι οι φήμες δεν περιορίζονται μόνο στα δημοσιογραφικά ή στα τραπεζικά γραφεία αλλά έχουν κάνει και τον γύρο στην Ευελπίδων.

Οι φήμες που έχουν κυκλοφορήσει κάνουν λόγο για λιανέμπορους οι οποίοι ζητουν από τους προμηθευτές τους να ανταλλάξουν τις επιταγές με άλλες με μεταγενέστερη ημερομηνία ή να πάρουν πίσω τα …προϊόντα τους.

Απορία προκαλεί πάντως το γεγονός πως οι cash cows του οργανωμένου λιανεμπορίου που εισπράττουν της μετρητοίς και πληρώνουν με επιταγές εξάμηνες ή ακόμη και ετήσιες –υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δίνουν μόνο τον …λόγο τους- έχουν πέσει έξω.

Οι άστοχες κινήσεις και η κακοδιαχείριση, όπως υποστηρίζουν κάποιοι είναι η μία μόνο όψη του νομίσματος. Η άλλη όπως αναφέρουν πρέπει να αναζητηθεί στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης και στην παντελή έλλειψη ρευστότητας από την αγορά η οποία έχει οδηγήσει κάποιους να ακολουθήσουν τα χνάρια άλλων παικτών του κλάδου που εδώ και χρόνια επιλέγουν να πληρώνουν με πολύμηνες καθυστερήσεις.

Η ΕΒΖ, οι 12 μνηστήρες και το μικρό καλάθι

Μαθαίνουμε ότι 12 ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Μεταξύ αυτών οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές βιομηχανίες ζάχαρης (Nordzucker και Sudzucker) και η βρετανική Man.

Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από Σερβική, Βουλγαρική, Ρωσική αλλά και Αλγερινή εταιρεία καθώς και από μεγάλο εγχώριο επιχειρηματικό όμιλο.

Παρά το υψηλό ενδιαφέρον στην ΑΤΕ κρατούν μικρό καλάθι μια και εκτιμούν ότι κάποιοι από τους μεγάλους πιθανόν να δήλωσαν συμμετοχή απλά και μόνο για να δουν τα στοιχεία.

Για αυτό και περιμένουν να δουν πόσοι από τους παραπάνω ενδιαφερόμενους θα υποβάλουν και δεσμευτικές προσφορές εντός Οκτωβρίου.

Η ΑΤΕ πάντως δεν προχώρησε σε αναταξινόμηση της συμμετοχής της στην ΕΒΖ διότι «θεωρεί ότι λόγω της πολυπλοκότητας του έργου, η διαδικασία πώλησης είναι πολύ πιθανόν να μην έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v