Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2011

Μικρά πολωνικά μυστικά από τo Εurogroup

Μικρά πολωνικά μυστικά από τo Εurogroup
Κυπριακή... ομόνοια: Αλλαγή σκηνικού στην Κύπρο. Για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια, ο κεντρικός τραπεζίτης και ο υπουργός Οικονομικών της μεγαλονήσου όχι μόνο μιλούν αλλά και συνεννοούνται.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Χριστόφια έφερε στον υπουργικό θώκο τον Κίκη Καζαμία, ο οποίος είναι γνώστης του πώς κινούνται τα νήματα στην Ευρώπη. Την αλλαγή μάλλον είδε με ανακούφιση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης και έτσι οι δύο έφτασαν μαζί στην Πολωνία και κινήθηκαν συντονισμένα.

Την αλλαγή μάλλον είδαν με ανακούφιση και οι Ευρωπαίοι. Ο μεν Α. Ορφανίδης θεωρείται από τους ομολόγους του ένας από τους κορυφαίους τραπεζίτες στο συμβούλιο της ΕΚΤ και ο Κ. Καζαμίας ο άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει και την ευρωπαϊκή γλώσσα, λόγω της πείρας του.

Για να δούμε τι θα δούμε...

Ένα ξενοδοχείο με ιστορία: Το ξενοδοχείο ΜΟΝΟΠΟΛ επέλεξε η πολωνική προεδρία για να πάει τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. Όσοι δημοσιογράφοι το επισκέφθηκαν διερωτήθηκαν γιατί έγινε αυτή η επιλογή, αφού υπήρχαν καλύτερα και πιο καινούργια ξενοδοχεία στην περιοχή.

«Είναι το πιο γνωστό και το πιο ιστορικό», μας είπε εκπρόσωπος των διοργανωτών. «Γιατί το πιο γνωστό»; ρωτήσαμε εμείς.«Εδώ έμενε ο Αδόλφος Χίτλερ όταν επισκεπτόταν τη χώρα», ήταν η αποστομωτική απάντηση που λάβαμε.

Ρωτήσαμε ποιος υπουργός πήρε το δωμάτιο που έμενε ο Αδόλφος, αλλά σιγά μη μας πουν...

Μια χώρα φτωχών στην ευρωζώνη: Ποια τράπεζα έβλεπαν οι υπουργοί φάτσα-κάρτα όταν έβγαιναν από το ξενοδοχείο τους; Την PolandBank EFG... με τα χρώματα του ομίλου της Εurobank, βεβαίως-βεβαίως!

Πάντως, ο χαμηλότερος μισθός εκεί είναι γύρω στα 350 ευρώ και ο μέσος γύρω στα 800. Εκεί δηλαδή που πάνε να πέσουν και οι μισθοί στην Ελλάδα.

Μόνο που στην Πολωνία όλες οι άλλες τιμές είναι στα τάρταρα, ώστε αυτός που βγάζει τα 800 να μπορεί να πληρώσει ενοίκια, λογαριασμούς κ.λπ.

Στην Ελλάδα το κόστος ζωής ανεβαίνει στα ύψη. «Πάμε να δημιουργήσουμε μια χώρα φτωχών μέσα στην ευρωζώνη», ομολόγησε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ε.Ε., όταν τον ρωτήσαμε τη γνώμη του για τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Εμ, λίγο αργά το κατάλαβαν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v