Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2011

Με την Proton, την Ασπίδα και… τ’ άλλα παιδιά!

Με την Proton, την Ασπίδα και… τ’ άλλα παιδιά!
Σε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα πρόσθετα κεφάλαια που θα αντλήσει η Proton Bank προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να πληροί τα κριτήρια της απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και μπορεί βέβαια κάποιος να πει πως ευτυχώς που υπάρχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την Ελλάδα, καθώς σε περίπτωση απουσίας του οι παρενέργειες για την οικονομία μας θα ήταν από πολλαπλάσιες έως και καταστροφικές…

Ωστόσο, αν κάποιος συνεκτιμήσει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και πως από το επώδυνο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων το ελληνικό δημόσιο θα εξοικονομήσει μόλις 300 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, τότε αντιλαμβάνεται πως το… κοστούμι της Proton Bank το πληρώσαμε πανάκριβα!

Όσο για εκείνους που ευελπιστούν πως σε κάποια χρόνια η «Νέα Proton Bank» (κακή επιλογή ονόματος, καθώς παραπέμπει συνειρμικά στον… Νέο Πανιώνιο του Αχιλλέα Μπέου ή στη Νέα Καβάλα του Μάκη Ψωμιάδη) θα αποφέρει έσοδα όταν θα πουληθεί, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πόσα από τα κεφάλαια που θα καταβάλουν «εδώ και τώρα» οι Ευρωπαίοι εταίροι μας (και θα χρεωθεί με επιτόκιο ο Έλληνας φορολογούμενος) θα μπορέσουν να ανακτηθούν.

Ζήσε Μάη μου, δηλαδή…

Υψηλόβαθμα στελέχη, πάντως, της (Παλαιάς και Νέας) Proton Bank εκφράζουν τη δική τους εκδοχή.

«Η τράπεζα είχε φυσικά κάποια προβλήματα και στην προ Λαυρεντιάδη εποχή, ωστόσο μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Ξέραμε ότι είχαμε κάποια δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις που σήκωναν κουβέντα (αναφέρεται ενδεικτικά στο παράδειγμα μιας ναυτιλιακής εταιρίας και ενός εναλλακτικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου κ.λπ.). Ξέραμε επίσης πως η κρίση επηρέασε πτωτικά τόσο την επενδυτική όσο και τη λιανική τραπεζική, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μιλούσαμε για τέτοια πράγματα.

Εκτιμώ πως η μεγάλη ζημία έγινε μέσα στο 2010 με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος», ανέφεραν χαρακτηριστικά…

Το ζήτημα είναι πως η περίπτωση της Proton Bank δεν είναι η μόνη χρηματοπιστωτικού ομίλου όπου το «άνοιγμα» θα κληθεί να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος…

Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι και αυτό της Aspis Bank του προφυλακισμένου Παύλου Ψωμιάδη (επονομαζόμενου και Παυλάρα), που μετονομάστηκε σε T Bank και τώρα πρόκειται να απορροφηθεί από το κρατικά ελεγχόμενο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ήδη, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατέβαλε κάμποσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το ποσοστό που κατέχει στην Τ Bank, ενώ επιπλέον θα εκδώσει και νέες μετοχές προκειμένου να ενσωματώσει και το υπόλοιπο ποσοστό της τράπεζας.

Η πλευρά βέβαια του Τ.Τ. υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή δεν βλάπτει τα συμφέροντα των μετόχων του, μεγαλύτερος εκ των οποίων είναι το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο, το γεγονός ότι καταβάλλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και διαχέει μετοχές (dilution) για να ενσωματώσει μια τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία μόλις 3 εκατ. ευρώ που κατέγραψε ζημίες 53,5 εκατ. στο πρώτο φετινό εξάμηνο μιλάει από μόνο του…

Και μπορεί μεν στην περίπτωση της Aspis Bank να μην ευθύνεται η Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία άλλωστε την είχε υποχρεώσει σε πολλές αυξήσεις κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια), ωστόσο ακέραιη την ευθύνη την είχε η εποπτική αρχή του πάλαι ποτέ υπουργείου Ανάπτυξης, από το 2000 (ΠΑΣΟΚ) έως και το 2008 (Νέα Δημοκρατία).

Και αυτό γιατί η υπόθεση Aspis Bank ξεκίνησε από την Ασπίς Πρόνοια (ελεγχόταν και αυτή από τον Παύλο Ψωμιάδη), που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει ζημιώσει το κοινωνικό σύνολο πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Και αυτό με μετριοπαθείς υπολογισμούς…

Ένα μεγάλο μέρος αυτών αργά ή γρήγορα θα το επιβαρυνθεί και… πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος. Γιατί, ως γνωστόν, ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…

ΥΓ.: Ο Παύλος Ψωμιάδης απέκτησε ασφαλιστική εταιρία στην Κύπρο και επιδίωξε να εξαγοράσει και τράπεζα. Οι κυπριακές αρχές κατάφεραν να μη ζημιωθούν από την όλη υπόθεση έστω και κατά 1 ευρώ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v