Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 14 2011

Άδειασαν τις ασφαλιστικές...

Άδειασαν τις ασφαλιστικές...
Σε αντίθεση με τις τράπεζες και τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή έστω του EFSF, κανένα μέτρο δεν προβλέφθηκε μέχρι σήμερα για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, ενώ οι τράπεζες μπορούσαν αν ήθελαν να μην έχουν καμία θέση σε ελληνικά ομόλογα, οι ασφαλιστικές ήταν ουσιαστικά υποχρεωμένες να έχουν ανάλογη θέση λόγω του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου!

Κι όσο κι αν κάποια κινητικότητα παρατηρείται για πιθανή έμμεση στήριξη του κλάδου (π.χ. ένα σενάριο είναι να δοθεί κάποιο περιθώριο προσαρμογής στις εταιρίες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα), η ουσία είναι πως ο κλάδος θα δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα από την επίσημη Πολιτεία...

Η σημερινή άλλωστε συνάντηση των ασφαλιστικών εταιριών έχει ως στόχο την αξιολόγηση της όλης κατάστασης και πιθανόν την υποβολή κάποιων αιτημάτων.

Το «κούρεμα» όμως των ελληνικών ομολόγων είναι μόνο ένα από τα χτυπήματα που δέχτηκε ο ασφαλιστικός κλάδος από την Πολιτεία.

Μερικά από τα υπόλοιπα; Κατεδάφιση των τιμών των ομολόγων και των μετοχών λόγω των δημόσιων οικονομικών, επιβολή πρόσθετης φορολογίας στα ακίνητα, μείωση του αφορολόγητου για τις ασφαλίσεις ζωής, μαζικές εξαγορές συμβολαίων λόγω της οικονομικής κρίσης κ.λπ.

Παρ? όλα αυτά, πάντως, όλα δείχνουν πως το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς θα τα καταφέρει και πάλι. Για παράδειγμα, οι θυγατρικές των τραπεζών (Εθνική, Αγροτική) καλύπτονται μέσω των μητρικών τραπεζών, ενώ η Eurolife της Eurobank δεν αναμένεται να έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι θυγατρικές των ξένων πολυεθνικών, στη χειρότερη περίπτωση γι' αυτές, θα ενισχυθούν από τους μητρικούς  ομίλους.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη υποστηρίζει πως η «τρύπα» αναμένεται μεν να μειώσει σημαντικά τη φετινή κερδοφορία, αλλά τίποτε παραπάνω. «Θέμα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν τίθεται», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της εισηγμένης.

Από τις υπόλοιπες εταιρίες (αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρό μερίδιο αγοράς) αρκετές έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου μέσα στο τελευταίο 16μηνο και το ζήτημα τώρα επικεντρώνεται στο κατά πόσον ορισμένοι κρίκοι που ήταν... αδύναμοι και πριν από το «κούρεμα» θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v