Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2011

ΣΑΝΥΟ: Όταν οι τράπεζες δαγκώνουν… πλοία

ΣΑΝΥΟ: Όταν οι τράπεζες δαγκώνουν… πλοία
Μια εισηγμένη εταιρία με ίδια κεφάλαια 52,6 εκατ. ευρώ και τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μόλις 1,63 εκατ. (14/11/2011) δείχνει να έχει προεξοφλήσει ακόμη και το δυσμενέστερο δυνατό ενδεχόμενο.

Ίσως γι' αυτό η μετοχή της ΣΑΝΥΟ δεν… κουνήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση της εισηγμένης μόνο θετική δεν ήταν. 

Τι ανακοίνωσε: Ότι ένα από τα πλοία της κατασχέθηκε από την πιστώτρια τράπεζα διότι δεν είχε πληρωθεί η δόση του δανείου. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΑΝΥΟ, σε περίπτωση όπου η τράπεζα επιμείνει στην κατάσχεση και βγάλει στο σφυρί το πλοίο έως και το ποσό του δανείου (11,35 εκατ. δολάρια), τότε η ζημία για την εισηγμένη θα προσεγγίσει τα 8 εκατ. ευρώ.

Η ΣΑΝΥΟ, βέβαια, δεν στερείται προβλήματα. Φορτωμένη με πολλές προβληματικές επενδύσεις από την προηγούμενη διοίκηση και με την κρίση να επηρεάζει τις αποδόσεις των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της (ναυτιλία και εκμετάλλευση του εμπορικού κέντρου Avenue), η εξυπηρέτηση των δανείων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Στις 30/6/2011 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στα 60 περίπου εκατ. ευρώ, έναντι EBITDA που κυμάνθηκε στο πρώτο εξάμηνο γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Η εξυπηρέτηση του χρέους επίσης δεν είναι εύκολη, καθώς ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας είναι μικρότερος του 0,2.

Ωστόσο, η ΣΑΝΥΟ δεν ανήκει στις χειρότερες περιπτώσεις μεταξύ των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν κανονικά τα δάνειά τους προς τις τράπεζες. Στο πρώτο φετινό εξάμηνο σημείωσε θετικές ταμειακές ροές γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ κι αποπλήρωσε δάνεια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να πάρει κανένα νέο.

Όπως είναι επόμενο, η ΣΑΝΥΟ επιθυμεί την επιμήκυνση του χρέους της. Το ζήτημα είναι πώς θα ανταποκριθούν οι τράπεζες στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία.

Κατάσταση που φαίνεται πως κάνει τις τράπεζες να… δαγκώνουν περισσότερο από το παρελθόν κάθε φορά όπου οι πελάτες τους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v