Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2011

Ο Μιχάλης ζεσταίνει τη... "φουφού" των έργων!

Ο Μιχάλης ζεσταίνει τη... φουφού των έργων!
Στην υλοποίηση των μεγάλων έργων και στις εξαγωγές δήλωσε πως βασίζεται ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου η οικονομία να αρχίσει σταδιακά να αναπτύσσεται από το 2013.

Και ενώ οι εξαγωγές έχουν αρχίσει να δείχνουν τα πρώτα σημεία κοπώσεως (αρχή της ύφεσης στην Ευρώπη κ.λπ.), το ζήτημα της υλοποίησης των μεγάλων έργων αποτελεί κατά βάση «εσωτερική υπόθεση», δηλαδή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν και από την αποτελεσματικότητα που αυτές θα έχουν.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η σημερινή απραξία του δημοσίου σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις έχει καταστεί εμφανής στην καθημερινή ζωή και στην τσέπη των πολιτών.

Ενδεικτική είναι η θέση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank: «Οι εκτιμήσεις για τη νέα μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2011 δεν είναι δυνατόν να αποκρύψουν τη σημαντική βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας κατά το τρίμηνο αυτό. Δείχνουν επίσης πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα ήταν πραγματικότητα από το τρίτο τρίμηνο του 2011, αν είχε δραστηριοποιηθεί και ο δημόσιος τομέας στους τομείς των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος».

Με άλλα λόγια, αν υπήρχαν σημαντικές κρατικές επενδύσεις, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να είχε ήδη εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης… Και συνεχίζουν οι αναλυτές της τράπεζας πως μεταξύ των βασικών λόγων που συντελούν στην αύξηση της ανεργίας την τρέχουσα περίοδο είναι και «η μεγάλη πτώση της δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων έργων και των έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρα όμως από την Alpha Bank, πολλοί επιχειρηματικοί παράγοντες σχολιάζουν όχι μόνο την ουσιαστική καταβύθιση των κρατικών επενδύσεων, αλλά και το πόσο στενόμυαλη είναι μια τέτοια πολιτική.

«Η ζήτηση για χωματουργικά μηχανήματα από τις κατασκευαστικές εταιρίες έχει πλέον εξαφανιστεί», μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρίας, ενώ άλλο στέλεχος επισημαίνει πως «για κάθε ευρώ που υποτίθεται πως εξοικονομεί το κράτος μειώνοντας τις επενδύσεις χάνει τα αντίστοιχα έσοδα του ΦΠΑ, τα έσοδα της άμεσης φορολογίας, τα επιδόματα ανεργίας που δεν θα δώσει και φυσικά το αναπτυξιακό αποτέλεσμα των ίδιων των επενδύσεων»…

To ερώτημα όμως που τίθεται είναι πότε τέλος πάντων θα ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα οδικά έργα, που τόσο πολύ ανάγκη έχουν η αγορά και η ελληνική οικονομία γενικότερα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεμπλοκάρουν ένα ή δύο από τα τέσσερα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα οδοποιίας, ενώ μέχρι τις εκλογές τα υπόλοιπα δύο, δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξαναζεσταίνοντας τη "φουφού".

Η χρηματιστηριακή αγορά, πάντως, αντί να ενθουσιαστεί, μάλλον αδιαφόρησε για τις εκτιμήσεις του υπουργού και από τις τρεις μεγάλες εισηγμένες του κατασκευαστικού κλάδου οι δύο εμφάνισαν πτώση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Προφανώς, γιατί η αγορά κρατάει μικρό καλάθι, καθώς άλλοι θυμούνται τις ανεπιτυχείς προσπάθειες του κ. Ρέππα από την άνοιξη του 2010 και άλλοι τις υποσχέσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στα τέλη Αυγούστου πως πολύ σύντομα το πρόβλημα θα επιλυόταν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v