Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2004

Ο κ. Πιλάβιος και τα μέτρα διαφάνειας στα Αμοιβαία

O πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος, εδώ και καιρό είχε στείλει μήνυμα στους (πρώην… συναδέλφους του) θεσμικούς των αμοιβαίων και όχι μόνο, ότι επιθυμεί περισσότερη διαφάνεια στη διαχειριστική πρακτική προς όφελος των επενδυτών.

Και έχει ήδη ξεικινήσει να το κάνει πράξη.

Εν τούτοις τα νέα μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας που έθεσε σε εφαρμογή μάλλον δεν έτυχαν του ενδιαφέροντος που έπρεπε απ’ όσους δεν γνωρίζουν καλά τα της αγοράς των αμοιβαίων.

Το ένα σκέλος της διαφάνειας, να μην μπερδεύεται και να μην παρασύρεται ο επενδυτής από την πολύπλοκη κατηγοριοποίηση, επιτυγχάνεται μέσω της πρόσφατης αλλαγής της, η οποία έχει και αλλαγές στο που και πόσο επιτρέπεται να τοποθετείται, σύμφωνα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, το κάθε αμοιβαίο.

Σημείο που πρέπει να προσεχθεί, η απαγόρευση επένδυσης σε μετοχές για τα Διαχείρισης Διαθεσίμων, αλλά και η διαφορετική προσέγγιση των ορίων στα μικτά αμοιβαία κεφάλαια, ώστε να μην ”βαφτίζεται το κρέας ψάρι” όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, με ομολογιακά αμοιβαία που το... ”έπαιζαν” μικτά!

Το θέμα αυτό έχει ενδιαφέρον γι’ αυτό και θα επανέλθουμε στο εγγύς μέλλον.

Ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός ότι με την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εφεξής απαιτείται και από τα Αμοιβαία να γνωστοποιούν τους πίνακες των επενδύσεών τους ανά τρίμηνο, κι όχι ανά εξάμηνο, που σημαίνει ότι εφεξής ισχύει και για τα Α/Κ, ότι ίσχυε για τις Εταιρίες Επενδύσεων.

Τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά; Μεγαλύτερη ”εγγύτητα” στην ενημέρωση του επενδυτή και – για τους γνώστες - σμίκρυνση του διαστήματος μέσα στο οποίο ένας διαχειριστής μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει μια μετοχή, χωρίς να το πάρει ”χαμπάρι” κανένας από τους μεριδιούχους του αμοιβαίου, ούτε και η Ε.Κ. η οποία επίσης λαμβάνει γνώση των πινάκων επενδύσεων.

Ωστόσο, στο θέμα αυτό μπορούν ακόμη να γίνουν πολλά. Και πρέπει να γίνουν μήπως και αποκατασταθεί η πληγωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στο θεσμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v