Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 20 2012

Σοφοκλέους: Άνοδος μόνο για... λίγους

Σοφοκλέους: Άνοδος μόνο για... λίγους
Παρά την ανοδική δυναμική των τελευταίων συνεδριάσεων, χαρακτηριστική είναι η συνεχιζόμενη αποχή των επενδυτών και η «γύμνια» που επικρατεί στις περισσότερες μετοχές του ταμπλό εδώ και πολλούς μήνες.

Με τον μέσο ημερήσιο όγκο των συναλλαγών του τελευταίου μήνα να κυμαίνεται κάτω από τα 25 εκατ. ευρώ, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, αν συνεκτιμηθεί πως σε αυτόν το πολύ χαμηλό όγκο συγκαταλέγονται και οι κινήσεις των «μόνιμων» πλέον αγοραστών του τελευταίου διαστήματος: πρόκειται για αγοραστικές παρεμβάσεις μέσα από απόκτηση ιδίων μετοχών και μέσα από πράξεις των βασικών μετόχων σε πάνω από είκοσι εισηγμένες!

Έτσι, μόνο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είδαμε τις αγορές ιδίων μετοχών από τη Μοτοδυναμική, την ΕΛΤΡΑΚ, την Ideal, τη Σαράντης, την Τέρνα Ενεργειακή, την Quest Holdings, τη Eurobank Properties κ.ά. 
 
Είδαμε, επίσης, αγορές μετοχών από βασικούς μετόχους και στελέχη των εισηγμένων σε εταιρείες όπως η Marfin Investment Group, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η Lamda Development, η J&P Άβαξ, η Τεχνική Ολυμπιακή, η PC Systems, η Μηχανική, η ΒΑΛΚΑΝ, η Byte Computers, η Προοδευτική, η Rilken (υπάρχει διαδικασία δημόσιας πρότασης) κ.ά.

Χωρίς τις παρεμβάσεις αυτές, η αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα βρισκόταν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Τα πράγματα όμως θα ήταν ακόμη χειρότερα αν έλειπαν οι επίσημοι και «ανεπίσημοι» market makers («φίλια χαρτοφυλάκια») σε πολλές μετοχές του Χ.Α., που προσπαθούν να δώσουν κάποια εμπορευσιμότητα στα «χαρτιά».

Ενδεικτικό της απαξίωσης της περιφέρειας είναι το γεγονός πως σε κάμποσες μετοχές μεμονωμένοι επενδυτές, με σκοπό να πιέσουν τον market maker να απορροφήσει τη ζήτηση, ρίχνουν τις τιμές τους κατά 10%, 20% ή και 30% με συναλλαγές που κυμαίνονται από 3 έως και 30 ευρώ! Να σημειωθεί πως γι' αυτές τις συναλλαγές επιβαρύνονται με προμήθεια 3-5 ευρώ, ανάλογα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία με την οποία συνεργάζονται…

Άλλοι επενδυτές, πάλι, προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις (πότε προς τα πάνω, πότε προς τα κάτω) ακόμη και για… πλάκα!

Η ουσία είναι πως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις κάποιος δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει συναλλαγές ακόμη και για εντολές ύψους λίγων εκατοντάδων ευρώ!

Άλλο ακραίο παράδειγμα χαμηλής εμπορευσιμότητας είναι οι μετοχές της ΕΝ.Α., οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν κάνει ούτε 1 κομμάτι το τελευταίο τρίμηνο, ακόμη και όταν διευρύνθηκε το ωράριο των συναλλαγών στη συγκεκριμένη κατηγορία.

ΥΓ.: Απίστευτο, κι όμως αληθινό. Βασικός μέτοχος που επιχείρησε και έβγαλε την εταιρεία του από το ταμπλό δηλώνει βαθιά μετανιωμένος. Τώρα, υποστηρίζει, θα μπορούσε να το πράξει έναντι πολύ μικρότερου τιμήματος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v