Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2012

Το έλλειμμα, τα έντοκα και πώς φούσκωσαν οι τόκοι

Το έλλειμμα, τα έντοκα και πώς φούσκωσαν οι τόκοι
Η κυβέρνηση αποδέχεται, πλέον, επίσημα ότι από το έλλειμμα του 2011 και τη βαθύτερη της προβλεπομένης ύφεση προέκυψε χρηματοδοτικό κενό, με βάση τα νούμερα που είχαν αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Η απόκλιση προήλθε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από τις μεγαλύτερες δαπάνες των ταμείων (περίπου 2 δισ. ευρώ), από τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου αλλά και από τους υψηλότερους τόκους.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, επιβαρύνθηκε πέρσι με τόκους ύψους 16,3 δισ. ευρώ, έναντι 13,2 δισ. ευρώ το 2010.

Ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ (περίπου 217 δισ. ευρώ το 2011) και περίπου στο 30% των εκτιμώμενων εσόδων του προϋπολογισμού (54,7 δισ. ευρώ).

Ο Φ. Σαχινίδης βέβαια απέφυγε να εξηγήσει γιατί «φούσκωσαν» οι τόκοι πέρσι. Κάτι ψιθύρισε για τιμαριθμοποιημένα ομόλογα και απλώς παρέθεσε την αύξηση του δανεισμού μέσω εντόκων.

Μόνο που ο δανεισμός μέσω εντόκων αυξήθηκε πέρσι πάνω από 50%!

Το stock των εντόκων το 2011 ανήλθε στα 14,5 - 15 δισ. ευρώ έναντι 9,5 δισ. ευρώ το 2010.

Δηλαδή, το δημόσιο δανείστηκε από τις εγχώριες τράπεζες 5 - 5,5 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι το 2010.

Αυτός ο δανεισμός κατευθύνθηκε για να κλείσει το ταμειακό του έλλειμμα, το οποίο προέκυψε εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Και γι' αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση Παπανδρέου και το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι φθάσαμε να απαιτείται μεγαλύτερο κούρεμα των ομολογιούχων από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά, καθώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ διαμήνυσαν ότι δεν δίνουν φράγκο παραπάνω από τα 130 δισ. ευρώ που πρέπει να αποφασίσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v