Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 7 2012

Τι «παίζει» τελικά με τις κυπριακές τράπεζες;

Τι «παίζει» τελικά με τις κυπριακές τράπεζες;
Ας ξεκινήσουμε με τα αρνητικά: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, λόγω κυρίως της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι για την επανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα χρειαστεί 0,9 δισ. ευρώ (ή το 5% του ΑΕΠ) σε περίπτωση «κουρέματος» 50% στο ελληνικό χρέος και 1,7 δισ. ευρώ (το 9,9% του ΑΕΠ) αν το «κούρεμα» διαμορφωθεί στο 70%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κίκης Καζαμίας έχει εκφράσει πολλές φορές τη βεβαιότητά του πως οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες (Κύπρου και Marfin-Λαϊκή) θα καταφέρουν να καλυφθούν κεφαλαιακά μέσα από την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές και δεν θα προσφύγουν τελικά στον νομοθετημένο κρατικό μηχανισμό στήριξης.

Εύκολα λόγια πολιτικού που θέλει να διαμορφώσει θετικό κλίμα, ή μήπως ο Κ. Καζαμίας γνωρίζει κάτι παραπάνω; Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να απαντήσει εύκολα στο συγκεκριμένο ερώτημα, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως με βάση τη μακρόχρονη πορεία του στα πράγματα ο Κ. Καζαμίας χαρακτηρίζεται από χαμηλούς τόνους, την ειλικρίνειά του και τις πολύ προσεκτικές δηλώσεις του...

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι και η υπεραπόδοση των κυπριακών τραπεζών σε σχέση με τις ελληνικές, μέχρι τουλάχιστον να ξεκινήσει το πρόσφατο ράλι των τελευταίων στο ταμπλό της κοινής πλατφόρμας.

ΥΓ.: Άραγε, θα υπάρξουν κυπριακές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του project του φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από το «οικόπεδο 12»;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v