Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2012

PSI: Γκρίζες ζώνες, ψέματα και κίνδυνος

PSI: Γκρίζες ζώνες, ψέματα και κίνδυνος
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνουν, τις τελευταίες ώρες, την αισιοδοξία τους ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση του PSI.

Ακόμη, όμως, και αν η Ευρώπη δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση από τον EFSF 35 δισ. ευρώ ή 20 δισ. ευρώ, αν το IIF αποδεχθεί η πρόωρη εξόφληση να μειωθεί στο 10%, παραμένουν τεράστιες γκρίζες ζώνες, που ενδεχομένως να κρύβουν και αντίστοιχα ψέματα.

Για να ξεκινήσει το PSI plus, δηλαδή, να υποβάλει τη δημόσια πρόταση επαναγοράς η Ελλάδα και να τρέξει η περίοδος αποδοχής της, θα έπρεπε κανονικά να έχουν ληφθεί και οι απαραίτητες εγκρίσεις του προγράμματος από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το γερμανικό κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του προγράμματος από τον EFSF στις 27 Φεβρουαρίου.

Θα ξεκινήσει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας προσφοράς, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης ή νωρίτερα;

Κανονικά θα πρέπει να ληφθούν πρώτα οι εγκρίσεις από τα κοινοβούλια. Αυτή ήταν η διαδικασία και στο PSI του Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα βγαίνει τσίμα-τσίμα.

Αν η δημόσια προσφορά αρχίσει να τρέχει στις 28 Φεβρουαρίου και απαιτούνται τουλάχιστον 10 εργάσιμες, θα λήξει στις 13 Μαρτίου.

Μία ημέρα πριν από τη λήξη ομολόγου ελληνικού δημοσίου.

Αν η δημόσια προσφορά ξεκινήσει πριν από τις εγκρίσεις, τότε θα συμβεί το οξύμωρο οι ομολογιούχοι να καλούνται να αποδεχθούν οικειοθελώς «κούρεμα» και επιμήκυνση απαίτησης, χωρίς να γνωρίζουν αν υπάρχει συμφωνία!

Αβεβαιότητα ικανή από μόνη της να οδηγήσει σε χαμηλή συμμετοχή.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τις ελληνικές τράπεζες και την ΕΚΤ.

Για να ενταχθούν στο PSI θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουν εγκριθεί τα 35 δισ. ευρώ των προσωρινών εγγυήσεων που θα παράσχει ο EFSF στην ΕΚΤ για να μην καταπέσουν τα ενέχυρα άντλησης ρευστότητας και βεβαίως τα 23+7 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.

Και κυρίως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να γίνουν τα παραπάνω δεν θα απαιτηθεί πολυδαίδαλη και χρονοβόρος διαδικασία εγκρίσεων και υλοποίησης.

Αλλιώς η όποια κίνησή τους θα μοιάζει με άλμα στο κενό….

Προφανώς, θα πουν κάποιοι, η Ευρώπη και η Ελλάδα θα επιταχύνουν τον βηματισμό τους ώστε να γίνουν όλα, έστω και την τελευταία στιγμή.

Πιθανώς. Ακόμη και έτσι όμως, το θρίλερ πρακτικά παρατείνεται ως τα τέλη του μήνα.

Και δυστυχώς για την Ελλάδα, η ταμπακέρα παραμένει ίδια: θέλει ή όχι η Ευρώπη να τη σώσει.

Με τις γκρίζες ζώνες η Ευρώπη εξασφαλίζει διαδικαστικές αφορμές για να διακόψει τη διαδικασία του PSI, οδηγώντας την Ελλάδα σε ασύντακτη χρεοκοπία.

Και αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος

ΥΓ.: Η αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν μπορεί να παραταθεί για 3 - 5 ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v