Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2012

Τράπεζες: Το 90%-10% και η αποπληρωμή σε 5 έτη

Τράπεζες: Το 90%-10% και η αποπληρωμή σε 5 έτη
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε το χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το παζάρι για την επαναγορά.

Μιλώντας χθες στη βουλή ο Ευάγγ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε, πρώτον, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα διενεργηθεί κατά κύριο λόγο με κοινές μετοχές και για ένα μικρό κομμάτι της -μόλις το 10% των κεφαλαίων που θα δοθούν από το Τ.Χ.Σ.- με μετατρέψιμα δάνεια.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι το δικαίωμα επαναγοράς η κυβέρνηση επιδιώκει να το έχουν οι μέτοχοι και όχι οι τράπεζες.

Ο λαλίστατος αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα διενεργηθεί από το Τ.Χ.Σ με σύστημα… 90%-10%.

Δηλαδή, κατά 90% με έκδοση κοινών μετοχών και κατά 10% με μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

Όπως είναι γνωστό, οι μέτοχοι των τραπεζών θα κληθούν να καλύψουν ένα ελάχιστο ποσοστό της αύξησης κεφαλαίου, το οποίο, όπως έχουμε γράψει, υπολογίζεται τουλάχιστον στο 10%.

Εφόσον το πράξουν, το υπόλοιπο της αύξησης θα καλυφθεί από το Τ.Χ.Σ. με κοινές μετοχές, το δικαίωμα ψήφου των οποίων θα είναι σε αναστολή με εξαίρεση στρατηγικού χαρακτήρα θέματα.

Με τον παραπάνω τρόπο θα καλυφθεί το 90% των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Για το υπόλοιπο 10% θα εκδοθούν ΜΟΔ, ειδικού τύπου (CoCos), με ρήτρα δηλαδή, υποχρεωτικής μετατροπής σε κοινές μετοχές εφόσον τα βασικά εποπτικά κεφάλαια μειωθούν κάτω του 7%.

Το ερώτημα που θέσαμε ήδη από χθες είναι αν θα αλλάξει η νομοθεσία ώστε τα μετατρέψιμα να προσμετρώνται στο Core Tier I.

Ο Βενιζέλος επιβεβαίωσε και την πρόθεση το δικαίωμα επαναγοράς να το έχουν οι μέτοχοι.

«Θέλουμε, όμως, να βάλουν λεφτά και οι ιδιώτες. Και οι ιδιώτες θέλουμε να βάλουν πολύ περισσότερα λεφτά. Θέλουμε μέσα σε πέντε χρόνια να επενδύσουν όλα τα λεφτά που θα έχει βάλει το ελληνικό δημόσιο για να μειωθεί και πάλι το ελληνικό δημόσιο χρέος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Και διευκρίνισε, για να μην υπάρχει καμία απορία: «Δεν θέλουμε το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ως μόνιμο απόκτημα, αλλά ως περιουσιακό στοιχείο, προκειμένου να μπορέσουμε, όπως θα ανεβαίνει η οικονομία και η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να ανακτήσουμε τα ποσά αυτά προς όφελος του ελληνικού λαού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v