Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2012

Οι φαρμακευτικές και ο μύθος για «κούρεμα»

Οι φαρμακευτικές και ο μύθος για «κούρεμα»
Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι στην οικειοθελή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ενταχθούν και τα zero coupon ομόλογα που έδωσε το ελληνικό δημόσιο στις φαρμακευτικές εταιρείες για να εξοφλήσει οφειλές των νοσοκομείων.

Και όχι άδικα.

Ο ΣΦΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το θέμα, οι εταιρείες ανησυχούν, μέχρι και ο Π. Παυλόπουλος διαμήνυσε στην κυβέρνηση, χτυπώντας το χέρι στο βήμα της βουλής -κάτι που ο πάντα sic Άκης δεν συνηθίζει- ότι αν συμπεριληφθούν στο κούρεμα και τα ομόλογα η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει το PSI!

Όλα αυτά για το τίποτε.

Όχι μόνο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο (όταν προετοιμαζόταν για το PSI του Ιουλίου) ότι δεν θα συμπεριληφθούν τα pharma bonds στο κούρεμα, αλλά και νομικά είναι δύσκολο να υπαχθούν.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τα συγκεκριμένα ομόλογα έχουν την εξής ιδιαιτερότητα:

Αποτελούν μέσο εξόφλησης για συμβάσεις πώλησης, με τιμολόγια, για παραδόσεις φαρμάκων, υλικών ή εξοπλισμού σε νοσοκομεία.

Από τη φύση τους, λοιπόν, είναι κάτι που μοιάζει περισσότερο με μεταχρονολογημένη επιταγή και όχι ακριβώς με ομολογία. Γι' αυτό και αν «κουρευτούν» θα δημιουργηθούν νομικές επιπλοκές.

Τα συγκεκριμένα zero coupon ομόλογα εκδόθηκαν στις 22/12/2011 (κάποια και μετά από αυτήν την ημερομηνία) και ήταν ετήσιας, διετούς και τριετούς διάρκειας και αφορούσαν εξόφληση οφειλών των ετών 2007, 2008 και 2009.

Η αξία τους ανερχόταν στο ύψος της απαίτησης της κάθε φαρμακευτικής μείον τον παρακρατούμενο φόρο. Άρα περίπου για κάθε 100 ευρώ απαίτησης από το δημόσιο οι φαρμακευτικές πήραν στα χέρια τους καθαρά 96 ευρώ.

Κάποιες εξ αυτών έσπευσαν να τα σπάσουν με discount αρχικά (Ιανουάριος- Φεβρουάριος του 2011) της τάξης του 19%. Όσο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινωνόταν, το discount βάθαινε.

Τον Ιούλιο εταιρείες προεξόφλησαν pharma bonds με discount 46% - 47%.

Κάποιες, μάλιστα, ακούγεται ότι πούλησαν ομόλογα λήξης στις 22/12/2011 τον Σεπτέμβριο με βαθύ discount.

Τρεις μήνες μετά τα παραπάνω ομόλογα πληρώθηκαν κανονικά στο 100% από το δημόσιο!
Φανταζόμαστε ότι όσοι πούλησαν θα έχουν κάθε λόγο να ευελπιστούν σε κούρεμα.

Γιατί αλλιώς άντε να δικαιολογηθούν στη μητρική εταιρεία για τη ζημία που έγραψε η θυγατρική υπ' ευθύνη τους!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v