Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2012

"Tips" για τράπεζες από την έκθεση της Τ.τ.Ε.

Tips για τράπεζες από την έκθεση της Τ.τ.Ε.
Ενδείξεις πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά εντοπίζει η ετήσια έκθεση της Τ.τ.Ε., ενώ κρίνει επιτακτική τη γενναιότερη περικοπή λειτουργικών εξόδων. Ζητά προτεραιότητα στους ιδιώτες για ανακεφαλαιοποίηση.

«Κόψτε λειτουργικά έξοδα»: Μεγαλύτερη μείωση στα λειτουργικά έξοδα των τραπεζών συνιστά η Τράπεζα της Ελλάδος με την έκθεσή της.

Η κεντρική τράπεζα κρίνει περιορισμένη τη μείωση κατά 7,1% που επιτεύχθηκε στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 λόγω της έντασης της ύφεσης και των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Για να μη μείνει δε καμία αμφιβολία η Τ.τ.Ε. σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο περαιτέρω εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας.

Τονίζεται ότι η ΕΤΕ και η Πειραιώς έχουν συμφωνήσει ήδη με τους συλλόγους εργαζομένων μεσοσταθμική μείωση κατά 20% στους μισθούς, που ισχύουν από τις αρχές του έτους.

Ιδιώτες - ανακεφαλαιοποίηση: Όσον αφορά την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, η Τ.τ.Ε. σημειώνει ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην προσέλκυση κεφαλαίων από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.

Αν παραστεί ανάγκη, τα επιπλέον κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω κοινών μετοχών (με υπό προϋποθέσεις περιορισμένα δικαιώματα ψήφου) και μετατρέψιμων ομολογιών

Πιστωτική ασφυξία: Η έκθεση αποτυπώνει τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, παραπέμποντας στη μείωση των χορηγήσεων και στην εκτίναξη των πραγματικών επιτοκίων νέων δανείων έως και κατά 5,04% εντός του 2011.

Σημειώνει δε ότι στην Ελλάδα απορρίπτεται πολύ υψηλότερο ποσοστό αιτήσεων επιχειρήσεων για δάνεια σε σχέση με την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να περιορίζονται όχι μόνο οι επενδύσεις αλλά και η τρέχουσα παραγωγή των επιχειρήσεων λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v