Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 5 2012

Πέντε αλήθειες για τον κλάδο της υγείας…

Πέντε αλήθειες για τον κλάδο της υγείας…
Όλα δείχνουν πως η τάση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στον τομέα της υγείας θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε όσα τραγικά καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα φάρμακα ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Πρώτον, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν το κρατικό σύστημα υγείας και απευθύνονται πλέον είτε στις ιδιωτικές κλινικές (καταβάλλοντας κάποιο επιπλέον αντίτιμο, μόνο όταν δικαιολογείται «διαφορά θέσης»), είτε στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία και το ελληνικό δημόσιο επιτυγχάνουν μεγάλες μειώσεις κόστους από αυτήν τη διαδικασία, γεγονός που φαίνεται ήδη στα μέχρι σήμερα φετινά απολογιστικά στοιχεία.

Δεύτερον, οι ιδιωτικές κλινικές καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με σαφώς χαμηλότερα τιμολόγια και βρίσκονται σε διαδικασία προσαρμογής, προσπαθώντας να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη, αλλά και να πείσουν τους γιατρούς να ρίξουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις.

Τρίτον, τα περυσινά γεγονότα στη Λιβύη έφεραν και πάλι στην επιφάνεια τη δυνατότητα των ελληνικών νοσηλευτικών μονάδων να προσελκύσουν ασθενείς από το εξωτερικό (οι παλαιότερες κινήσεις του Ιατρικού στο Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης από την Αγγλία δεν είχαν αποδώσει).

Η αλήθεια είναι πως οι ιδιωτικές εταιρείες (οι μεγαλύτερες τουλάχιστον) έχουν όλες τις δυνατότητες σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό να τα καταφέρουν περίφημα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί για μία ακόμη φορά στην πράξη η ανεπάρκεια της χώρας σε πολιτική διπλωματία και σε υπέρβαση γραφειοκρατικών εμποδίων.

Όπως έχει φανεί μέχρι τώρα, και στα δύο παραπάνω θέματα οι Τούρκοι τα καταφέρνουν καλύτερα…

Τέταρτον, αν συνεχιστεί για κάποιους μήνες ακόμη η «στάση πληρωμών» του ελληνικού δημοσίου, τότε θα ψάχνουμε με το κερί να βρούμε εταιρείες του κλάδου υγείας που να καταβάλλουν έγκαιρα τις μισθοδοσίες τους. Ήδη υπάρχουν σήμερα καθυστερήσεις σε πολλές. Κι αφορούν αρκετά μηνιάτικα…

Πέμπτον, όλα δείχνουν πως θα αυξηθεί κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες η συμμετοχή των ασφαλισμένων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς το κρατικό ταμείο είναι μείον. Μιλάμε για… πολύ μείον!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v