Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2012

Το "κούρεμα" των φ/β και τα διλήμματα του ΥΠΕΚΑ

Το κούρεμα των φ/β και τα διλήμματα του ΥΠΕΚΑ
Κατανοούμε την «αγωνία» όσων έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά, εν αναμονή των μέτρων που θα συμβάλουν στη μείωση του τερατώδους ελλείμματος στον λογαριασμό, από τον οποίο πληρώνονται για το ρεύμα που διοχετεύουν στο δίκτυο.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ' όψιν δύο δεδομένα: Πρώτον, ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω αύξησης του τέλους που είναι ενσωματωμένο στον λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Δεύτερον, ότι δεν μπορεί να νοείται «επένδυση» αυτή που έχει εξασφαλισμένη απόδοση (εσωτερικός βαθμός απόδοσης ή IRR) 25% - 30% επί του επενδυμένου κεφαλαίου χωρίς κανένα ρίσκο για τον επενδυτή.

Με βάση αυτές τις αρχές, το βέβαιο είναι ότι οι όποιες κινήσεις του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες θα βασιστούν σε γνωμοδότηση που ετοιμάζει η ΡΑΕ, θα λαμβάνουν επίσης σοβαρά υπ' όψιν το πραγματικό κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Αυτό σήμερα κινείται σε επίπεδα της τάξης του 35-40% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Επίσης, σε μία κανονική επένδυση, η οποία έχει και ρίσκο, η αποδεκτή απόδοση είναι της τάξης του 11-13%. Έτσι, το όποιο «κούρεμα» στις ταρίφες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που πρέπει να αναμένουμε, θα έχει ως αποτέλεσμα αποδόσεις στα παραπάνω επίπεδα.

Πάντως, δύσκολα θα ληφθεί απόφαση για αναδρομικότητα των μέτρων, αφού εκτός από τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει θα δώσει και αρνητικό μήνυμα σε υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v