Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 6 2012

Οι ΑΠΕ, τα "μέτρα" και οι στρεβλώσεις

Οι ΑΠΕ, τα μέτρα και οι στρεβλώσεις
Σήμερα-αύριο θα «κληρώσουν» τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ. Δηλαδή, ταρίφες, τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές, ενδεχομένως φορολόγηση τζίρου φωτοβολταϊκών.

Όπως μαθαίνουμε, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, από την Παρασκευή και όλο το Σαββατοκύριακο, είχε επαφές με εμπλεκόμενους φορείς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η εξίσωση μοιάζει δύσκολη. Θα πρέπει να κλείσει σύντομα έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, με προοπτική να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2013, το οποίο έχει παραλύσει την αγορά ΑΟΠΕ, αφού οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές για το τέλος ΑΠΕ θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μείνει κάτι και στη ΔΕΗ για να κάνει τις δικές της, αλλά και να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα η βιομηχανία. Ακόμη, με τα μέτρα δεν θα πρέπει να διαταραχθεί το επενδυτικό - επιχειρηματικό κλίμα, όπως θα συνέβαινε με την επιβολή ειδικού φόρου επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η αγορά (και όλοι μας) πληρώνει (πληρώνουμε) τις αμαρτίες λόγω των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, μαζί με τα όποια μέτρα, καλό θα είναι να μπει έστω μια αρχή για την άρση των στρεβλώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v