Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 4 2012

Ο ΟΠΑΠ, η ιδιωτικοποίηση και η ζώνη του λυκόφωτος

Ο ΟΠΑΠ, η ιδιωτικοποίηση και η ζώνη του λυκόφωτος
Ο καιρός περνά και ουδείς γνωρίζει τι γίνεται τελικά με την (πολυαναμενόμενη) ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι στρατηγικής σημασίας για την ανατροπή του δυσμενούς κλίματος στο εξωτερικό.

Ωστόσο, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, ούτε η ιδιωτικοποίηση φαίνεται να προχωράει, ούτε όμως και λύνονται τα θέματα του Οργανισμού.

Ποια θέματα; Ο διαγωνισμός για τον τεχνολογικό πάροχο (γίνονται διαπραγματεύσεις με την Intralot ή ο χρόνος περνά και… ροκανίζεται;), η on line παρουσία (προχωρά καθόλου το joint venture ή πάγωσε κι αυτό;) και βεβαίως το περίφημο πλέον θέμα των VLT, των βιντεολόττο.

Για τα τελευταία θυμίζουμε πως προ ενός περίπου έτους ο ΟΠΑΠ πλήρωσε πακτωλό χρημάτων (ενισχύοντας τον κρατικό προϋπολογισμό), χωρίς να εισπράττει… φράγκο ως τώρα, κι απ' ό,τι φαίνεται για πολύ καιρό ακόμη!

Όλα αυτά βεβαίως εις βάρος της πλειοψηφίας των μετόχων του, που είναι ιδιώτες!

Γι' αυτούς, ο ΟΠΑΠ είναι σαν να κινείται στη ζώνη του… λυκόφωτος. Κάπου μεταξύ ιδιωτικοποίησης και κανονικής λειτουργίας, αλλά ούτε στη μία πλευρά ούτε στην άλλη.

Πώς τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η υποβολή προσφορών για μια άλλη ιδιωτικοποίηση «λοταρίας», της πολιτείας Indiana στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ενδιαφέρον ήταν μάλλον έντονο καθώς πέρα από δύο αμερικανικές εταιρίες (GTECH και SGI) υπέβαλαν προσφορές η βρετανική Camelot και η Tattershalls από τη μακρινή Αυστραλία.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπέβαλε προσφορά η Intralot, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με την πολιτική της τα προηγούμενα χρόνια, όταν για ένα διάστημα «χτύπαγε ό,τι κινούνταν».

Ίσως να φταίει γι' αυτό η αλλαγή περιβάλλοντος στην εγχώρια αγορά, ίσως μια διάθεση αποστροφής προς περισσότερο ρίσκο, ή μπορεί και να φυλάει δυνάμεις για τα ελληνικά «συμβόλαια», που διαχρονικά έχουν αποδειχθεί πολύ σπουδαιότερα (από πλευράς οικονομικής σημασίας) σε σχέση με τις διεθνείς δραστηριότητές της.

Ίδωμεν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v