Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 6 2012

Οικονομία: Πάμε για πλεόνασμα και δεν το ξέρουμε;

Οικονομία: Πάμε για πλεόνασμα και δεν το ξέρουμε;
Η «κοινή λογική» λέει ότι η εκτίμηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank για θετικό πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος είναι εσφαλμένη.

Σύμφωνα πάντα με την «κοινή λογική», οι στόχοι ενός προϋπολογισμού δεν επιτυγχάνονται ποτέ και η πραγματική επίδοση υπολείπεται… κάτι μίλια από την προϋπολογισθείσα.

Και η προϋπολογισθείσα επίδοση μιλάει για φετινό πρωτογενές έλλειμμα 2,1% (από 4,6% το 2011).

Σύμφωνα επίσης με την «κοινή λογική», αν παρ’ ελπίδα προέκυπτε στην πορεία μια θετική εξέλιξη, οι ίδιες οι κυβερνήσεις θα το διατυμπάνιζαν από το πρωί έως το βράδυ για μήνες και μήνες. Πράγμα που στην περίπτωσή μας δεν έγινε.

Παρ' όλα αυτά, η εκτίμηση της Alpha Bank για δυνατότητα πρωτογενούς πλεονάσματος έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες (όταν άλλοι είχαν σίγουρη την έξοδο της χώρας από το ευρώ…) και μέχρι τώρα τα νούμερα κάθε άλλο παρά τη διαψεύδουν.

Συγκεκριμένα, στο επτάμηνο του 2012 το πρωτογενές έλλειμμα περιορίστηκε μόλις στο -0,5% του ΑΕΠ (από -4,8% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Μάλιστα, οι άνθρωποι της Alpha Bank επισημαίνουν -προς αποφυγή παρεξηγήσεων- πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, που ανήλθαν στα 6,68 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου και ήταν αυξημένες κατά 942 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, είναι ήδη καταχωρισμένες στις πρωτογενείς δαπάνες του 2012 και των προηγούμενων ετών.

Άρα, θέμα του «δεν πληρώνω, δεν εγγράφω ως έλλειμμα» δεν φαίνεται να τίθεται.

Και επιπλέον, το χρεωστικό υπόλοιπο των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος (που κατά κύριο λόγο δεν έχει εισπραχθεί ακόμη) είναι πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο περυσινό.

Μιλάμε για μια διαφορά αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εισπραχθούν τους επόμενους μήνες!

Για να δούμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v