Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2012

Ψάρια: Οι μελέτες και η καυτή επικαιρότητα

Ψάρια: Οι μελέτες και η καυτή επικαιρότητα
Με δεδομένο τον έντονα εξαγωγικό του προσανατολισμό και την κινητικότητα που επικρατεί στη χώρα για την εμπέδωση ενός παραγωγικού και εξωστρεφούς μοντέλου ανάπτυξης, δύο τουλάχιστον μελέτες έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας σε ότι αφορά τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Έτσι, πριν από δύο περίπου μήνες, δημοσιεύτηκε μια ιδιαίτερα θετική μελέτη για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, από το γνωστό οίκο McKinsey. H συγκεκριμένη έκθεση μίλησε, μεταξύ άλλων, για 20.000 νέες θέσεις εργασίας, για εκτίναξη της παραγωγής και των εξαγωγών, κ.λπ.

Τέλος, ο γνωστός ξένος οίκος έκανε λόγο και για σειρά παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν από την πολιτεία, όπως η αντιμετώπιση του χωροταξικού σχεδίου και η ενίσχυση του κλάδου από το κράτος.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η πρόσφατη μελέτη του οίκου Stochasis (σύμβουλοι επιχειρήσεων) για τον κλάδο, η οποία αναφέρεται μεταξύ πολλών άλλων:

α) Στις τάσεις εξορθολογισμού της εγχώριας παραγωγής τσιπούρας και λαβρακίου που επικράτησαν την τελευταία διετία.

β) Στις θετικές προοπτικές του κλάδου, λόγω της εξωστρέφειάς του, της υψηλής τεχνογνωσίας του, του προβλεπόμενου ταχύτερου ρυθμού ανάπτυξης των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας έναντι των ψαριών ελεύθερης αλιείας για τις επόμενες δεκαετίες, κ.λπ.

γ) Στην ανάγκη διευθέτησης -σε συνεργασία με το κράτος- ζητημάτων που απασχολούν έντονα τις επιχειρήσεις, όπως το κομμάτι του χωροταξικού σχεδιασμού.

δ) Στη συνέχιση επιχειρηματικών εξελίξεων (εξαγορές, συγχωνεύσεις, είσοδος νέων επενδυτών), στοχεύοντας στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης έναντι των δικτύων λιανικής και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

ε) Στη μικρή αύξηση 2%-3% που αναμένεται να σημειώσει φέτος η εγχώρια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου σε ποσότητα και τη σταθεροποίησή της το 2013.

Οι παράγοντες της αγοράς βέβαια, χωρίς καθόλου να αμφισβητούν τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου, επί του παρόντος εστιάζουν στην καυτή πραγματικότητα και στα τρέχοντα προβλήματα. Ειδικότερα, στο ζήτημα των υψηλών δανείων, αλλά και των σεναρίων για συγχωνεύσεις.

Σε ότι αφορά το τελευταίο, αν και επισήμως κανένας δεν το παραδέχεται, φαίνεται πως μετά το τέλος των διακοπών κάτι άρχισε και πάλι να κινείται.

Ωστόσο, όλοι παραδέχονται πως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v