Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 18 2012

ΧΑ:Νέοι δείκτες, νέα βιτρίνα και στο… βάθος κήπος

ΧΑ:Νέοι δείκτες, νέα βιτρίνα και στο… βάθος κήπος
Όπως διαβάζουμε, στην εισαγωγή δύο νέων δεικτών θα προχωρήσει το ΧΑ σε συνεργασία με τον οίκο FTSE.

Πρώτον, στο δείκτη «θεμελιακών στοιχείων» ο οποίος δεν θα επηρεάζεται από στοιχεία εμπορευσιμότητας, ελεύθερης διασποράς, κ.λπ., αλλά από την πορεία δεικτών αποδοτικότητας, αποτίμησης, ανάπτυξης και δανειακών υποχρεώσεων.

Θα γίνει δηλαδή μια προσπάθεια να περιληφθούν στο συγκεκριμένο δείκτη οι εταιρείες που -κατά τεκμήριο- θα είναι πιο αποδοτικές, θα διαθέτουν ισχυρότερη ρευστότητα, θα έχουν καταγράψει ισχυρή ανοδική πορεία κατά τα τελευταία χρόνια και που παράλληλα θα τελούν υπό διαπραγμάτευση με φτηνούς δείκτες αποτίμησης.

Έμμεσα δηλαδή, θα πρόκειται για χαρτοφυλάκιο «προτάσεων αγοράς» προς τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Κακό αυτό; Κάθε άλλο, ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι πιο ελκυστικοί δείκτες δεν συνεπάγονται πάντοτε και τις πιο ελκυστικές μετοχές. Οι δείκτες αποτελούν μόνο ένδειξη και ποτέ απόδειξη.

Και επίσης, ότι θα ήταν αρκετά παραπλανητική η διαχρονική σύγκριση ενός τέτοιου δείκτη π.χ. από έτος σε έτος, ή σε διάστημα τριετίας ή πενταετίας, καθώς η σύνθεσή του προφανώς θα μεταβάλλεται συχνά. Και επειδή στο συγκεκριμένο δείκτη θα συμπεριλαμβάνονται οι κατά τεκμήριο (όχι απαραίτητα και στην πράξη) ελκυστικότερες τοποθετήσεις του ΧΑ, αυτές πιθανότατα θα ανεβαίνουν και περισσότερο.

Ο δεύτερος δείκτης θα περιλαμβάνει μετοχές εταιρειών με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, τίτλους δηλαδή που επηρεάζονται πολύ λιγότερο από το μέσο όρο από τη γενικότερη εγχώρια οικονομική συγκυρία.

Κακό αυτό; Κάθε άλλο, καθώς προσφέρει ένα ακόμη εργαλείο στους ξένους προκειμένου να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

Όσο για τις τράπεζες, το μέχρι πρότινος τραπεζοκεντρικό ΧΑ φαίνεται να τις βγάζει από τη βιτρίνα του, -περιορίζοντας την μειωμένη, σε σχέση με το παρελθόν, συμμετοχή τους στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης- και τα τοποθετεί στο… πίσω μέρος του μαγαζιού. Όπως λέμε στο… βάθος κήπος.

Όσο για κάμποσα από τα small caps που είχε επιχειρηθεί κατά το παρελθόν να προβληθούν μέσω των δεικτών της μικρής κεφαλαιοποίησης, μπαίνουν τώρα στο περιθώριο των δεικτών…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v