Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2012

Στα ...κάγκελα ΟΕ και ΕΕ για τη φορολόγηση

Στα ...κάγκελα ΟΕ και ΕΕ για τη φορολόγηση
Η στήλη δημοσιεύει σχόλιο γνωστού στελέχους της αγοράς -που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του- και θεωρεί πως η επικείμενη φορολογική παρέμβαση της κυβέρνησης θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση.

«Η εξίσωση φορολογικού συντελεστή των ΑΕ-ΕΠΕ (Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης) με τις ΟΕ-ΕΕ (Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες) είναι σαφώς κοντόφθαλμο μέτρο, που απλουστεύει μόνο τον 'υπολογισμό' του φόρου χωρίς να περιορίζει τη φοροδιαφυγή, ή να απλουστεύει το φορολογικό σύστημα (βλ. ΚΒΣ).

Αντίθετα, αυξάνει το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων λογιστικών γραφείων που διαχειρίζονται τις ΑΕ-ΕΠΕ.

Είναι αναπτυξιακό το μέτρο αυτό;

Δεν πρέπει να συγχέεται το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών με μπλοκάκι με τις εταιρίες ΟΕ-ΕΕ που απασχολούν προσωπικό και λειτουργούν με εταιρική δομή με προσωπική ευθύνη των εταίρων.

Ποιος επιχειρηματίας ομόρρυθμος εταίρος θα ρισκάρει την προσωπική περιουσία χωρίς οφέλη;

Το πιθανότερο είναι να εκλείψει σταδιακά η εταιρική μορφή της ΟΕ-ΕΕ (σημ. υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία) και να μετατραπούν οι ΟΕ-ΕΕ σε ΕΠΕ-ΑΕ.

Ποιος ωφελείται άραγε από τη μετατροπή αυτή εκτός από τις μεγάλες λογιστικές-ελεγκτικές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) που διαχειρίζονται τις ΑΕ-ΕΠΕ;

Θέλω να πιστεύω ότι είναι σύμπτωση ότι ο εισηγητής του φορολογικού νομοσχεδίου, υφυπουργός οικονομικών, προέρχεται από τον χώρο των εταιρειών αυτών...

Νομίζω πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αφουγκραστεί καλύτερα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που παραδοσιακά στηρίζουν την εθνική οικονομία και την αγορά εργασίας, χωρίς «κρατικές» αντιπαροχές και μεγάλα δημόσια έργα».

Τα σχόλια δικά σας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v