Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2012

Deals: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Deals: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
Συναγερμός επικρατεί στα επιτελεία πολλών εισηγμένων εταιρειών με βασικό θέμα το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας το 2013 (για το 2012 και για κάποιο μέρος του επόμενου έτους έχουν κατά κανόνα εξασφαλίσει την ανοχή των τραπεζών).

Ορισμένες διοικήσεις κλείνουν ραντεβού με στελέχη διεθνών funds, με την προσδοκία ότι αυτά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, συμμετέχοντας σε αυξήσεις κεφαλαίου και χαλαρώνοντας τις πιέσεις των τραπεζών για δύο-τρία χρόνια. Μέχρι τώρα, τα στελέχη των funds συνήθως ακούνε, σημειώνουν, αλλά τίποτε παραπάνω.

Όμως, το παρήγορο είναι ότι ρωτώντας Έλληνες συμβούλους τους λαμβάνουν, σε πλήρη αντίθεση με το παρελθόν, ολοένα και πιο συχνά την απάντηση «νομίζουμε πως οι αμέσως επόμενοι μήνες είναι οι καλύτεροι δυνατοί για να αποκτήσει κάποιος ελληνικά περιουσιακά στοιχεία»...

Κάποιες άλλες εταιρείες, που δεν είναι σε θέση να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών λόγω των σοβαρών τους οικονομικών ανοιγμάτων, δεν βγάζουν στην αγορά για επένδυση ποσοστά των μητρικών, αλλά μόνο συγκεκριμένες θυγατρικές τους-φιλέτα, όπως για παράδειγμα το κομμάτι των εξαγωγών τους ή το κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτουν ή έστω τα μη λειτουργικά τους ακίνητα.

Το σκεπτικό είναι «πουλάω ό,τι μπορεί να πουληθεί» και αυτό που θα απομείνει θα έχει λιγότερα δάνεια και κάποιο χρονικό περιθώριο για να αντιδράσει κόντρα στην κρίση.

Όπως πληροφορούμεθα, τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις έχουν δρομολογήσει τις παρουσιάσεις τέτοιων προτάσεων μέσω γνωστών διεθνών οίκων, ώστε να προσελκυστούν στρατηγικοί επενδυτές στις εξαγωγικές θυγατρικές τους.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που σκέφτονται κάπως αλλιώς το όλο θέμα: επιδιώκουν να απορροφήσουν μικρότερες εταιρείες με ικανοποιητικούς δείκτες ρευστότητας, ώστε να παρουσιάσουν βελτιωμένους δείκτες σε ομιλικό επίπεδο και έτσι ελπίζουν πως μετριάζουν τις πιέσεις των τραπεζιτών.

Το ζήτημα στις περιπτώσεις αυτές, βέβαια, είναι πώς θα δεχτούν το όλο θέμα οι τραπεζίτες, οι οποίοι περισσότερο αναζητούν ρευστά διαθέσιμα στο ταμείο τους, παρά καλύτερους κεφαλαιακούς δείκτες για να δανείσουν επιπρόσθετα κεφάλαια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v