Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2012

O ΟΠΑΠ, η υπερφορολόγηση & ο μεθοδικός αγοραστής

O ΟΠΑΠ, η υπερφορολόγηση & ο μεθοδικός αγοραστής
Εντύπωση στην αγορά προκαλούν οι μεθοδικές αγορές στον ΟΠΑΠ, την ώρα που ο Οργανισμός συνεχίζει να πλήττεται από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Μετά την επιβολή φόρου 30% επί των μικτών κερδών, η κυβέρνηση φορολογεί με 10% τα κέρδη των παικτών.

Η φορολόγηση και των κερδών ως 100 ευρώ θα οδηγήσει, αυτόματα, σύμφωνα με αναλυτές, σε μείωση του τζίρου του ΟΠΑΠ κατά περίπου 13%.

Και αυτό γιατί η πλειονότητα από τα κέρδη ως 100 ευρώ επαναποντάρεται, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο τζίρος του ΟΠΑΠ. Η επιβολή φορολογίας μειώνει αυτόματα το pay out και επομένως το ύψος των κερδών που θα επανατοποθετούνται.

Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ παύει να είναι ανταγωνιστικός για μικρά πονταρίσματα και ως εκ τούτου οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει απώλεια τζίρου προς όφελος του διαδικτυακού στοιχηματισμού και του ανταγωνισμού.

Υπό τις παραπάνω δυσμενείς εξελίξεις, οι αναλυτές φοβούνται ότι τα EBITDA του ΟΠΑΠ το 2013 ενδέχεται να προσγειωθούν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ από 734 εκατ. ευρώ το 2011 και περίπου 630-640 εκατ. ευρώ φέτος.

Όλα αυτά εντείνουν τις απορίες για τον μεθοδικό αγοραστή, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αγοράσει, σύμφωνα με υπολογισμούς χρηματιστών, περί τα 13 εκατομμύρια μετοχές ΟΠΑΠ

Ο αγοραστής ποντάρει είτε στην ενίσχυση της στάθμισης του ΟΠΑΠ στον MSCI Greece, είτε στο γεγονός ότι οι προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ θα αποτιμούν το 100% του Οργανισμού σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Μένει να δούμε αν θα επαληθευθεί ένα από τα δύο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v