Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 14 2012

Τα τσιμέντα και τα εναλλακτικά καύσιμα

Τα τσιμέντα και τα εναλλακτικά καύσιμα
Το ένα μετά το άλλο, τα ελληνικά εργοστάσια τσιμέντου παίρνουν τις απαραίτητες άδειες για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων στις καμίνους και εναλλακτικών πρώτων υλών στην παραγωγή τσιμέντου.

Οι κινήσεις αυτές, τις οποίες επιδίωκαν όλες οι εγχώριες βιομηχανίες εδώ και χρόνια, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν λόγω αντιδράσεων τοπικών «οικολόγων».

Οι τελευταίοι, ως συνήθως, παρακολουθούν απαθείς τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που προκαλεί η άναρχη και παράνομη δόμηση και η λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών, και αντιδρούν σε λύσεις που βασίζονται στις αρχές της αειφορίας και διασφαλίζουν υγιή οικονομική δραστηριότητα και υγιείς θέσεις εργασίας.

Ως αποτέλεσμα, το σύνολο της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας στενάζει κάτω από το ενεργειακό κόστος και την απώλεια όγκων στις εξαγωγές. Αφού πια έγινε το κακό, τα υπουργεία εδέησαν να επιτρέψουν την χρήση εναλλακτικών καυσίμων, επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων, ή αποβλήτων της βιομηχανίας πετρελαίου κ.λπ.

Ας σημειωθεί ότι στην Ιταλία, για παράδειγμα, όποια πόλη βρίσκεται κοντά σε τσιμεντοβιομηχανία, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τη διάθεση των αστικών αποβλήτων, αφού αυτά χρησιμοποιούνται ως καύσιμο στα καμίνια τους.

Η πλέον πρόσφατη άδεια στην Ελλάδα, αφορά στα Τσιμέντα Χάλυψ στον Ασπρόπυργο (θυγατρική της ιταλικής Italcementi), που στις 11 Δεκεμβρίου έλαβε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών στην παραγωγή τσιμέντου.

Το μόνο θετικό που έχει να παρατηρήσει ο ΧΑΜ, είναι η ταχύτητα της έγκρισης. Η αίτηση της εταιρείας για την τροποποίηση της προηγούμενης άδειας του 2009, κατατέθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2012 στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Την 1η Νοεμβρίου το ΥΠΕΚΑ την έστειλε στην Περιφέρεια, στις 21 Νοεμβρίου η εταιρεία έδωσε τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζήτησε η Περιφέρεια και στις 11 Δεκεμβρίου εκδόθηκε η Περιβαλλοντική έγκριση.

Μάλλον για θαύμα πρόκειται...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v