Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2012

To Παρακαταθηκών και ο καθηγητής του ΟΑΕΔ

To Παρακαταθηκών και ο καθηγητής του ΟΑΕΔ
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποτελεί ένα από τα λίγα «εργαλεία» ρευστότητας, που απέμειναν στα χέρια του Δημοσίου.

Με ενεργητικό 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ αφορούν σε χορηγηθέντα στεγαστικά δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους, το Ταμείο Παρακαταθηκών σηκώνει το κύριο βάρος της ρύθμισης δανείων, που ψήφισε η κυβέρνηση Παπαδήμου, έχοντας ρυθμίσει δάνεια περίπου 16 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα σηκώνει εξ ολοκλήρου το βάρος της ρύθμισης για τα δάνεια των δήμων. Άλλωστε, αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη των ΟΤΑ με συνολικά δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Παρά το μεγάλο όγκο των ρυθμίσεων, που του «φορτώνει» το Δημόσιο, το ΤΠΔ συνεχίζει να αποτελεί τη μοναδική κερδοφόρο τράπεζα στην Ελλάδα, με ικανοποιητική ακόμη ρευστότητα.

Και αυτό γιατί διαθέτει εξαιρετικά χαμηλό λειτουργικό κόστος. Τα συνολικά του έξοδα δεν ξεπερνούν ετησίως τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες (προ προβλέψεων) δεν υπερβαίνουν το 20% των καθαρών εσόδων.

Με λίγα λόγια το Παρακαταθηκών αποτελεί ένα μικρό «θησαυρό» για το Δημόσιο που αποτελεί και το μοναδικό του μέτοχο.

Υπό το πρίσμα αυτό, μόνο έκπληξη και απορία πυροδοτούν οι φήμες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει στην θέση του προέδρου του ΤΠΔ, πολιτευτή της Ν.Δ.

Του οποίου μάλιστα η θητεία ως προέδρου του ΟΑΕΔ, επί κυβερνήσεων Καραμανλή του νεώτερου, συνοδεύτηκε από καταγγελίες για κακοδιαχείριση και διορισμούς «ημετέρων».

Αν δεν πρόκειται για πλάκα, τότε τίποτε σε αυτή τη χώρα δεν άλλαξε παρά την οξύτατη κρίση.

Ο φερόμενος ως προτιμητέος, για πρόεδρος του ΤΠΔ, από ό,τι γνωρίζουμε έχει εμπειρία εκπαιδευτικού σε σχολές του ΟΑΕΔ! Και βέβαια πλούσια συνδικαλιστική δράση.

Αρκούν όλα αυτά για να αναλάβει πρόεδρος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;

Για όσους υποστηρίζουν ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτή χώρα, σίγουρα αρκούν.

Θυμίζουν, άλλωστε, ότι επί Κωστάκη είχε διορισθεί πρόεδρος στην ΣΕΚΑΠ τραυματιοφορέας του ΕΚΑΒ, και επί Γιωργάκη διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, ο πρώην οδηγός της κας Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Η μεταλαμπάδευση τεχνογνωσίας θα συνεχισθεί ως εκ τούτου με έναν καθηγητή τεχνικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός δηλώνει, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν αλλαγές, που δεν έγιναν τα προηγούμενα 30 χρόνια…

Εννοεί προφανώς ότι όσοι διορίζονται ΤΩΡΑ τους ξέρει τουλάχιστον ο θυρωρός τους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v