Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2012

Το ακραίο σενάριο και η αισιοδοξία των τραπεζιτών

Το ακραίο σενάριο και η αισιοδοξία των τραπεζιτών
Από χθες είναι περίπου… επίσημο ότι για έναν περίπου χρόνο οδηγός για τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι το ακραίο σενάριο της BlackRocK.

Οι διοικήσεις το τραπεζών το άφησαν εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί στις τηλεδιασκέψεις, και το γεγονός ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που ανακοίνωσαν υπολογίστηκαν με το ακραίο σενάριο επιβεβαιώνεται και στην πράξη.

Στο ακραίο σενάριο εκτιμάται ότι στο τέλος του 2014 οι προβλέψεις των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν σε 30 δισ. ευρώ. Όπως έγραφε χθες το Euro2day, οι συστημικές τράπεζες έχουν ήδη συσσωρευμένες προβλέψεις για το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο περίπου 15 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τα νούμερα θεωρητικά τρομάζουν, οι τραπεζίτες αισιοδοξούν για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι τα «δώρα» από τις εξαγορές καλά ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών (Εμπορική, Γενική) ή στοιχείων ενεργητικού (καλή ΑΤΕ). Η περίπτωση της Εμπορικής είναι ενδεικτική: προσφέρει στην Alpha σταθμισμένο ενεργητικό 18 δισ. ευρώ με προβλέψεις 4,5 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες αντέχουν ακόμη να σχηματίζουν υψηλές προβλέψεις.

Η Eurobank, για παράδειγμα, έχει στο 9μηνο προβλέψεις 1,2 δισ. ευρώ και πάει για προβλέψεις 1,6 δισ. ευρώ και βάλε στο σύνολο της χρήσης.

Με δεδομένο δε ότι στις 30/9 είχε ήδη σωρευτικές προβλέψεις 5,2 δισ. ευρώ, και αχρησιμοποίητη ρεζέρβα 600 εκατ. ευρώ, ακόμη και το ακραίο σενάριο της BlackRock παλεύεται…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v