Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2013

Με... χορηγία μας, η μείωση φαρμακευτικής δαπάνης

Με... χορηγία μας, η μείωση φαρμακευτικής δαπάνης
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς γιατί η φαρμακευτική δαπάνη έκλεισε το 2012 εντός του στόχου. Συγκεκριμένα, από 3,92 δισ. το 2011, φέτος φαίνεται πως θα κλείσει κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ.

Μιλάμε για εξοικονόμηση πόρων κάτι λιγότερο του 1 δισεκατομμυρίου.

Επικαλέστηκε μάλιστα την ευαρέσκεια των Ευρωπαίων για την όλη εξέλιξη, ενώ επισήμανε πως η μείωση της δαπάνης έγινε ιδιαίτερα το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Αναμφίβολα, η μείωση της κρατικής δαπάνης αποτελεί θετική εξέλιξη για τα δημόσια οικονομικά, ωστόσο θα ήταν καλό να ξέρουμε με ποιους τρόπους καταφέραμε μια τόσο μεγάλη «επιτυχία».

Έτσι, για να μάθουμε ολόκληρη την αλήθεια…

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

Πρώτον, μέσα από νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων.

Δεύτερον, μέσα από την υποκατάσταση των πρωτότυπων σκευασμάτων από γεννόσημα. Όσοι ασθενείς επέμεναν στα πρωτότυπα σκευάσματα έβαλαν τη διαφορά τιμής από την τσέπη τους.

Τρίτον, οι μειώσεις των τιμών στα φάρμακα σε συνδυασμό με τη συχνή άρνηση των γιατρών του ΕΟΠΠΥ να εξετάσουν δωρεάν τους ασθενείς οδήγησαν πολλούς από τους τελευταίους (ιδίως στις επαναλαμβανόμενες συνταγές) να αγοράζουν τα φάρμακά τους τοις μετρητοίς. Από την τσέπη τους δηλαδή…

Και τέταρτον, λόγω των πάρα πολλών ημερών κατά τις οποίες τα φαρμακεία δεν δέχονταν τις συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων, και πάλι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη και πλήρωσαν εκείνοι τον λογαριασμό, αντί για το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Με άλλα λόγια, η μείωση των δαπανών σε μεγάλο βαθμό δεν προήλθε από τον περιορισμό της σπατάλης, αλλά από το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι έβαλαν οι ίδιοι βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους.

Επιπλέον, μένει να φανούν μέσα στη διετία 2013-2014 οι όποιες παρενέργειες στην αγορά, λόγω των μεγάλων μειώσεων των τιμών των φαρμάκων.

Τότε θα κάνουμε τον τελικό λογαριασμό…

ΥΓ.: Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v