Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2005

H ETE και οι… 300 (όχι του Λεωνίδα, αλλά του…ΧΑ!)

Κάποιοι φίλοι από το χώρο του χρηματιστηρίου έκαναν χθες μια ενδιαφέρουσα σύγκριση. Έψαξαν να βρουν με την κεφαλαιοποίηση πόσων τίτλων ισοδυναμεί η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Εθνικής.

Σημειώστε λοιπόν ότι η ”μεγάλη μας φίλη” έχει με βάση το χθεσινό κλείσιμο κεφαλαιοποίηση 9,13 δις ευρώ!!!

Η οποία –κρατηθείτε- ισοδυναμεί με την κεφαλαιοποίηση των… 297 (!) τίτλων με τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση στο σύνολο της Σοφοκλέους!!!

Βεβαίως δεν μιλάμε για ισάριθμες εταιρίες (παίζουν και τα προνόμια) αλλά όπως και να το κάνουμε, έχουμε μια εικόνα του τι δημιουργεί η ”συγκέντρωση” της κεφαλαιοποίησης σε λίγες πολύ μεγάλες εταιρίες, ειδικά όταν αυξάνονται και οι τιμές των μετοχών αυτών των εταιριών πολύ περισσότερο απ’ ότι αυξάνονται οι τιμές στην υπόλοιπη αγορά.

Προφανώς μια άλλη ενδιαφέρουσα σύγκριση θα είχε να κάνει με το άθροισμα των κερδών, του τζίρου, των ιδίων κεφαλαίων μα και των υποχρεώσεων που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι 297 τίτλοι.

Σημειώστε όμως και μια άλλη πλευρά αυτής της σύγκρισης. Αν η ΕΤΕ ανέβει σήμερα 1% και αυτοί οι… 297 τίτλοι πέσουν κατά μέσο όρο 1%, η κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους (αν υποθέσουμε ότι οι υπόλοιπες μεγάλες μετοχές μένουν αμετάβλητες, για χάρη αυτού του υποθετικού παραδείγματος) θα είναι ίδια με χθες!

Μόνο που 297 μετοχές θα έχουν κλείσει με πτώση και... μία με άνοδο!!!

Κάτι λέει αυτό για το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν είναι έτσι;

Όπως κάτι λέει και στους επενδυτές που παραμένουν εκτός αγοράς εγκλωβισμένοι σε επιλογές του παρελθόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v