Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 28 2005

ΕΛΒΟ: Μοντέλο ”ιδιωτικοποίησης” αλά… ελληνικά!!!

Εδώ και μεγάλο διάστημα ο όμιλος Μυτιληναίου, που έχει περίπου το 44% αλλά και το management της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (την πλειοψηφία του 50% την έχει διατηρήσει το Δημόσιο), διαμαρτύρεται διότι καθυστερούν πέραν κάθε δικαιολογίας τα προγράμματα του υπουργείου Άμυνας που υποτίθεται (βάσει γραπτών συμφωνιών κι όχι βάσει… προφορικών διαβεβαιώσεων) ότι θα ελάμβανε η ΕΛΒΟ, η οποία είναι επικεντρωμένη σε δραστηριότητες αυτού του είδους.

Από την πλευρά του Δημοσίου όμως, ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται, κι ας είναι η ΕΛΒΟ αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ούτε τους ενδιαφέρει μάλλον το ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρία έχουν πάψει να έχουν έστω και στοιχειωδώς επαρκές αντικείμενο εργασιών (οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η παραγωγική δυναμικότητα αξιοποιείται πλέον σε ποσοστό κάτω του 40%).

Έτσι, η οικονομική κατάσταση της εταιρίας πάει από το κακό στο χειρότερο, ελάχιστο διάστημα μετά τo turn around από ζημίες σε κέρδη που επέτυχε ο ιδιώτης manager τα προηγούμενα χρόνια. Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν τα έξοδα μεν τρέχουν, τα έσοδα όμως τείνουν να…εκλείψουν!!!

Προφανώς –παρ’ όλα τα παραπάνω- το Δημόσιο δεν θα ήθελε να ξαναπάρει πίσω την ΕΛΒΟ, ούτε βεβαίως να γίνουν απολύσεις, για… ευνόητους λόγους.

Εν ολίγοις, για να λέμε και τα πράγματα με απλά λόγια, το Δημόσιο εμφανίζεται να λέει στον ιδιωτικό φορέα μέσω του οποίου έγινε ”πανηγυρικά” προ ολίγων ετών η ιδιωτικοποίηση: ”Τώρα που μπήκες στην εταιρία, δίνε εσύ τις εγγυήσεις (αφού εμείς λεφτά δεν δίνουμε, αλλά ούτε και… δουλειές), να πληρώνονται οι εργαζόμενοι (ώστε να μην δημιουργείται κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα στην περιοχή) για να… κάθονται!!!

Κι από εκεί και πέρα τι μας νοιάζει. Κάνε εσύ business plans και… βλέπε τα”!

Αν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται για διεθνή πρωτοτυπία, για ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης νέου τύπου που μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Μια ιδιωτικοποίηση ”αλά… ελληνικά” (όπως λέμε ”αγκινάρες αλά πολίτα”), που δίνει βέβαια μια αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο για τις… επόμενες του είδους.

Σου υποσχόμαστε… παπάδες για να δώσεις λεφτά και να πάρεις το management και μετά όταν πάψει να μας βολεύει το όλον θέμα, γιατί έχουμε… σφιξίματα, κάτσε εσύ και βγάλε το φίδι από την τρύπα. Εσύ έχεις το management, εσύ θα πρέπει να φας την κρυάδα.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση μάλλον δεν το έχει σκεφτεί καλά το θέμα το Δημόσιο. Διότι ο όμιλος Μυτιληναίου είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο κι έχει να δίνει λόγο στους ΜΕΤΟΧΟΥΣ του.

Οπόταν –ειδικά δε για τον ίδιο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, λόγω και χαρακτήρα- είναι λίγο δύσκολο να κάτσει να φάει την ”κρυάδα” με τα χέρια σταυρωμένα. Υποχρεωτικά θα κινηθεί με απολύτως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως θα έκανε κάθε σοβαρός επιχειρηματίας.

ΥΓ: Τη συμφωνία που έχει κάνει με τον όμιλο το Δημόσιο, την έχουν ξανακοιτάξει οι… αρμόδιοι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v