Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2013

Ο Τόμσεν, το βρεφικό γάλα και τα ψιλά της έκθεσης

Ο Τόμσεν, το βρεφικό γάλα και τα ψιλά της έκθεσης
Μικρές, αλλά όχι ασήμαντες διαφορές καταγράφονται στην τελική έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ σε σχέση με την έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε λίγο πριν από τις Γιορτές η τρόικα. Διαφορές που δείχνουν και τη φιλοσοφία που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

* Ανοίξτε τα κλειστά επαγγέλματα, λέει το ταμείο και σπεύδει να σφίξει τα λουριά: επισπεύδεται η έκθεση που θα εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση για τον βαθμό απελευθέρωσης που μπορεί να επιτευχθεί σε 20 επαγγέλματα για τον Μάιο, ενώ στην έκθεση της Ε.Ε. δινόταν τράτο μέχρι τον Ιούλιο.

* Αναφέρεται η υποχρέωση μεταρρύθμισης στην εταιρική διακυβέρνηση αλλά και στη δομή των δικαιωμάτων των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση συμφερόντων.

* Στις περικοπές κόστους, προσδιορίζεται ο στόχος για τη μείωση οικογενειακών επιδομάτων το 2013 στα 86 εκατ. ευρώ. Έτσι, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…

* Τέλος, στην έκθεση προβλέπονται έσοδα από δικαιώματα εξόρυξης, για τα οποία ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή εκτίμηση για το ποσό.

Εν τω μεταξύ, ο Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξή του για το ελληνικό πρόγραμμα στο IMF Survey, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση, για να αποφύγει περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει τον φουσκωμένο δημόσιο τομέα, όπως είναι ο σχεδιασμός, ώστε να μοιραστεί το βάρος.

Το στέλεχος του ΔΝΤ έριξε τα πυρά του και στο θέμα των τιμών που μένουν στο ύψος τους, ενώ οι μισθοί καταβαραθρώνονται. Υπογράμμισε ότι πολλές αγορές αγαθών και υπηρεσιών παραμένουν προστατευόμενες, καθιστώντας δύσκολη την είσοδο νέων εταιριών και την επίτευξη μεγαλύτερου ανταγωνισμού.

Ο Π. Τόμσεν χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το βρεφικό γάλα πρώτης ηλικίας, του οποίου τις πωλήσεις απελευθέρωσε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν αμέσως οι τιμές κατά 40%. Όμως, μετά, σημειώνει, προσέφυγαν κατά της απόφασης τα φαρμακεία, τα οποία ωφελούνταν άμεσα από τον περιορισμό και κέρδισαν.

Τελικά, το βρεφικό γάλα επέστρεψε στα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτό το παράδειγμα, σημείωσε, καταδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να διοχετεύσει κανείς περισσότερο ανταγωνισμό στην ελληνική οικονομία.

Άδικο έχει;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v