Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 28 2013

Oι υπουργοί και ο ...χορός των λαθρεμπόρων

Oι υπουργοί και ο ...χορός των λαθρεμπόρων
"Πεδίον δόξης λαμπρόν για τους λαθρεμπόρους προσφέρει η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης", έγραφε το euro2day στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 (Χορεύουν οι λαθρέμποροι με την εξίσωση ΕΦΚ), αναλύοντας για ποιους λόγους θα υπάρξει έξαρση του λαθρεμπορίου με ναυτιλιακό καύσιμο.

Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες συσκέπτονται  και αναλώνουν ώρες ατέλειωτες για το πώς θα καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο, αφού πρώτα με τις αποφάσεις που έλαβαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο πρόσφεραν επιπλέον κίνητρα στους λαθρεμπόρους.

Την ίδια ώρα, πρατήρια που συνελήφθησαν με καύσιμα που προέρχονται από λαθρεμπόριο, νοθευμένα με ναυτιλιακό και τολουόλη και κλεμμένα, συνεχίζουν να λειτουργούν επειδή δεν μπορούν να συνεννοηθούν(;) οι κεντρικές (υπουργεία) με τις νομαρχιακές υπηρεσίες.

Επιπλέον, τα πρατήρια αυτά, μια και πωλούν «φθηνότερα» καύσιμα, βρίσκονται πάνω-πάνω στις ηλεκτρονικές λίστες του υπουργείου Ανάπτυξης με τα φθηνότερα πρατήρια.

Την ίδια ώρα, επίσης, αρμόδιοι υπουργοί διακηρύσσουν την απόφασή τους για «πάταξη» του λαθρεμπορίου, εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης της διακίνησης, και δε συμμαζεύεται... Εμείς απλώς επισημαίνουμε:

· Το λαθρεμπόριο τεχνολογικά προχωρά πολύ πιο γρήγορα από το Δημόσιο.

· Το λαθρεμπόριο έχει πολύ μαύρο, κατάμαυρο (και πολιτικό) χρήμα, που κατά πολλούς ευθύνεται για το ότι ποτέ δεν υπήρξε πραγματική πολιτική βούληση για την καταπολέμησή του.

Εν τέλει, όπως λένε σε κάθε τόνο αυτοί που γνωρίζουν την αγορά, αν δεν γίνει κωδικοποίηση της νομοθεσίας για το λαθρεμπόριο, μαζί με τη δημιουργία μικτών συνεργείων, δεν πρόκειται να υπάρξει σωτηρία. Στην ουσία, δηλαδή, τονίζουν, πρώτα πρέπει να καταπολεμηθεί η πολυνομία που επιτρέπει να επιβάλλονται αυστηρές ποινές, αλλά να μην εφαρμόζονται. Σε διαφορετική περίπτωση, ας μην περιμένει η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Και του χρόνου τέτοιο καιρό πάλι θα γίνονται συσκέψεις, θα ανακοινώνονται μέτρα που δεν θα εφαρμόζονται και οι λαθρέμποροι θα… χορεύουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v