Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2013

Η Κύπρος και η βοήθεια από Ελλάδα ως 1,3 δισ.

Η Κύπρος και η βοήθεια από Ελλάδα ως 1,3 δισ.
Η Ελλάδα έζησε την περιπέτεια της Κύπρου, χωρίς, μέχρι σήμερα, να ανοίξει…ρουθούνι.

Παρά το γεγονός ότι τα περίπου 300 υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών παρέμειναν κλειστά, για τέσσερις εργάσιμες ημέρες, και το 10ήμερο κυπριακό θρίλερ επιφύλασσε πολλές και δραματικές εναλλαγές, οι Έλληνες καταθέτες παρέμειναν εξαιρετικά ψύχραιμοι.

Και αυτό χάρη στην απρόσκοπτη διοχέτευση ρευστότητας, στην ομαλή εξυπηρέτηση των πελατών των κυπριακών τραπεζών και από το σύστημα ΔΙΑΣ και στην αποτελεσματική, όπως αποδείχθηκε, πολιτική ήπιων τόνων που ακολουθήθηκε.

Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος εξασφάλισαν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, βοήθησαν την Κύπρο με κεφάλαια που ενδέχεται να φθάσουν ως και το 1,3 δισ. ευρώ και θωράκισαν την χώρα από τον κίνδυνο μετάδοσης.

Πρόκειται για επιτυχία, που όπως ακούμε, τους πιστώθηκε, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Φρανκφούρτη.

Αθόρυβα και διακριτικά, η Ελλάδα μένοντας στην γραμμή των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης Μαρτίου πέτυχε να βοηθήσει την Κύπρο, ίσως και περισσότερο από ότι πέτυχε η Κύπρος για τον εαυτό της.

Η απόφαση του Eurogroup της 15ης Μαρτίου προέβλεπε την πώληση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών με τις κυπριακές τράπεζες να βάζουν 750 εκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους και άλλα 750 εκατ. ευρώ το ΤΧΣ.

Η ελληνική πλευρά, χωρίς να φωνάζει, βελτίωσε τους όρους για την Κύπρο, με επιβάρυνση του ΤΧΣ.

Έτσι, τελικώς η Ελλάδα βάζει για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών υποκαταστημάτων 1 δισ. από το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται και το ποσό ενδέχεται να φθάσει ως και τα 1,3 δισ. ευρώ ανάλογα με το τι θα βγάλει το due diligence.

Πρόκειται για μια πολύτιμη, στα μέτρα των δυνατοτήτων της χώρας, βοήθεια προς την Κύπρο καθώς μειώνει τις κεφαλαιακές της ανάγκες κατά 250 εκατ. ευρώ που μπορεί να φθάσουν και τα 550 εκατ. ευρώ.

Υ. Γ. Όσο για τα 2 δισ. ευρώ βοήθεια που υποτίθεται ότι ζήτησε η Κύπρος και την αρνήθηκε η Ελλάδα, ακούμε ότι ποτέ δεν υποβλήθηκε επισήμως τέτοιο αίτημα από την κυπριακή πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v