Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2013

Ελληνοκυπριακό deal δια χειρός... τρόικας

Ελληνοκυπριακό deal δια χειρός... τρόικας

Υπό τη διακριτική -αλλά ουσιαστική- εποπτεία του κλιμακίου της τρόικας, που ασχολείται με τις ελληνικές τράπεζες, μαθαίνουμε ότι έγιναν οι διαπραγματεύσεις των στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς με τις τραπεζικές αρχές στην Κύπρο.

Μάλιστα, το άγρυπνο μάτι του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν εκεί προκειμένου να κλείσει άμεσα η συμφωνία απόσχισης και μεταφοράς των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών.

Η καθυστέρηση πέραν των νομικών θεμάτων οφείλονταν, όπως έλεγε στην στήλη ανεξάρτητος παρατηρητής που βρισκόταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τους διαπραγματευόμενους, στο γεγονός ότι ήταν δύσκολη η συνεργασία με τραπεζικά στελέχη στην Κύπρο, καθώς κανένας τους δεν γνώριζε για πόσο ακόμα θα ήταν στην θέση του!

Εν τέλει, από το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν έτοιμα προς υπογραφή τα χαρτιά για τη μεταβίβαση των κυπριακών υποκαταστημάτων. Ελειπαν όμως αυτοί που θα τα υπέγραφαν. Ετσι, χρειάστηκε ένα 24ωρο μέχρι να πέσουν οι υπογραφές και να λήξει το μίνι-σίριαλ.

Η στήλη πληροφορείται ότι τα στελέχη της Πειραιώς περίμεναν από το μεσημέρι της Δευτέρας τις τελικές υπογραφές των «θεσμικών» αρχών, δηλαδή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανικού Δημητριάδη και του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

Αρχικά τους περίμεναν να προσγειωθούν στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες. Η πτήση όμως έφτασε με καθυστέρηση. Εν τω μεταξύ προέκυψε το διάγγελμα Αναστασιάδη, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 19:00 αλλά τελικά έγινε με δίωρη καθυστέρηση.

Εν συνέχεια υπήρξε η σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα για να αποφασισθεί ποτέ θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο. Άλλο μίνι θρίλερ εκεί. Αρχικά αποφασίστηκε να ανοίξουν όλες πλην Κύπρου και Λαϊκής, τελικά το άνοιγμα μετατέθηκε για την Πέμπτη. Στο παρασκήνιο βέβαια σφύριζαν και οι... παραιτήσεις!

Κάπως έτσι η μέρα πέρασε και φτάσαμε Τρίτη μεσημέρι.

Κι ενώ στην Κύπρο το ξενυχτούσαν, στην Αθήνα περίμεναν με το ακουστικό στο χέρι... Από το απόγευμα της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης στα κεντρικά της Πειραιώς, της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής υπήρχαν ομάδες στελεχών που ζητούσαν οδηγίες προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος να ανοίξουν τα υποκαταστήματα χθες το πρωί.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα είχαν εντολή να προσέλθουν στην εργασία τους κανονικά το πρωί της Τρίτης προκειμένου να ανοίξουν... Όταν η Πειραιώς εξέδωσε στις 07:30 το πρωί ανακοίνωση ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, οι διοικήσεις των τριών κυπριακών τραπεζών στην Αθήνα έδωσαν εντολή στους εργαζόμενους να αποχωρήσουν άμεσα από τα καταστήματα.

«Εάν μείνουν εδώ θα τους… σφάξουν», έλεγε στην στήλη στις 7.30 το πρωί της Τρίτης υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εκ των τριών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v