Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2013

Σφηνάκια για Alpha Bank, ΤτΕ και ΣΜΕΧΑ

Σφηνάκια για Alpha Bank, ΤτΕ και ΣΜΕΧΑ
ΤτΕ- ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ: Στις 28 Μαρτίου η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος με σχετική πράξη προσδιόρισε τα νέα ελάχιστα όρια κεφαλαιακών δεικτών που είναι σε ισχύ για τις τράπεζες από τις 31 Μαρτίου.

Με βάση το νέο νομικό πλαίσιο, οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν ελάχιστο δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) 6%, τόσο σε εταιρική, όσο και σε ενοποιημένη βάση και EBA Core Tier I κατ ελάχιστον 9%.

Πρακτικά η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιόρισε και με πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής τα ελάχιστα κεφαλαιακά όρια που προσδιόριζαν και οι όροι της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαοποίηση των τραπεζών.


ALPHA – ΚΥΠΡΟΣ: Περίπου 149 εκατ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια θα χρειασθεί η Alpha Bank Κύπρου Ltd, με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, ενώ στο βασικό σενάριο η κυπριακή θυγατρική της Alpha δεν χρειάζεται επιπρόσθετα κεφάλαια.

Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά τις παραπάνω κεφαλαιακές ανάγκες ως διαχειρίσιμες σημειώνοντας πάντως ότι οι συνέπειες στην κυπριακή οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα από το μοντέλο βοήθειας που εφαρμόζεται, καθώς και το μέγεθος της ύφεσης που αυτό θα επιφέρει, δεν μπορούν να προβλεφθούν επί του παρόντος.

Η Eμπορική Τράπεζα Κύπρου Ltd δεν συμμετείχε στον διαγνωστικό έλεγχο της Pimco.

Το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει Alpha και Εμπορική μέσω των θυγατρικών τους στην Κύπρο ανέρχεται σε 4,16 δισ. ευρώ, την 31.12.2012 και αντιπροσωπεύει το 7,5% του συνόλου των χορηγήσεων του ομίλου.

Το καθαρό έσοδο από τόκους ανέρχεται σε 145,7 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 8,3% σε επίπεδο ομίλου την 31.12.2012. Το σύνολο των καταθέσεων την 31.3.2013 ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 2,8 δισ. ευρώ την 31.3.2012, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 7,6%.

Το σύνολο των καταθέσεων την 31.3.2013 αντιπροσωπεύει το 6% του συνόλου των καταθέσεων ομίλου ενώ την 31.12.2012 αντιπροσώπευε το 7%


ΣΜΕΧΑ- Τράπεζες:
Στην προσπάθεια ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για τις δρομολογούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συστημικών και μη τραπεζών έχει συστρατευθεί ο ΣΜΕΧΑ.

Η διοίκηση του Συνδέσμου έχει έρθει ήδη σε επαφή με τράπεζες, με σκοπό να τις παρουσιάσει στις χρηματιστηριακές εταιρείες – μέλη του.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκε παρουσίαση της Αττικής στις ΑΧΕΠΕΥ, στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι Χρηματιστηριακών και σειρά στελεχών.

Αντίστοιχες ενέργειες έχουν ξεκινήσει και με την Εθνική Τράπεζα, ενώ επαφές διεξάγονται και με τις διοικήσεις άλλων τραπεζών για τη διενέργεια παρουσιάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v