Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2013

ΔΕΗ: Η απελευθέρωση των τιμολογίων και τα "φρένα"

ΔΕΗ: Η απελευθέρωση των τιμολογίων και τα φρένα
Πέρασε η Πρωτομαγιά χωρίς αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού στη χαμηλή τάση, αφού αυτό αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ, το οποίο ακόμη ορίζει το ανώτατο όριο.

Από την 1η Ιουλίου, το καθεστώς αλλάζει και επέρχεται η πλήρης απελευθέρωση, οπότε ο προμηθευτής, είτε η ΔΕΗ είτε όποιος άλλος, μόνος θα καθορίζει την τιμή και τους όρους που θα πουλά ηλεκτρικό στους πελάτες του.

Βεβαίως, ακόμη, επί της ουσίας δεν υπάρχει αγορά, αφού ένας προμηθευτής, δηλαδή η ΔΕΗ, κατέχει μερίδιο στα επίπεδα του 98%, άρα στην πραγματικότητα μονοπωλιακή θέση.

Έτσι, την όποια τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης θα συνεχίζει να την καθορίζει ο μέτοχος του μονοπωλίου, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Ως εκ τούτου τα κριτήρια για την τιμολογιακή πολιτική της θα είναι πρωτίστως πολιτικά, με αξιολόγηση της συγκυρίας, παρά επιχειρηματικά.

Ένα επιπλέον στοιχείο που συνηγορεί στο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ είναι το γεγονός ότι συντελεστές κόστους, όπως τα καύσιμα και οι αγορές ρύπων, θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ήδη η ΔΕΗ έχει περιορίσει στο ελάχιστο τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου (για τις μονάδες πετρελαίου δε γίνεται λόγος, αφού έχουν να δουλέψουν χρόνια), ενώ και οι τιμές ρύπων συνεχίζουν να κινούνται σε επίπεδα κάτω των 4 ευρώ ο τόνος, έναντι προϋπολογισμού 7 ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, δύσκολα η διοίκηση της ΔΕΗ θα μπορέσει να δικαιολογήσει αυξήσεις, ενώ επιπλέον τα κοστολογικά της στοιχεία θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής. Ας σημειωθεί ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι πρόσφατα η Αρχή προχώρησε σε επανειλημμένες προς τα κάτω αναθεωρήσεις των στοιχείων κόστους και του εύλογου εσόδου που θα πρέπει να έχει η ΔΕΗ στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσο για το μετά τον Ιούλιο διάστημα, οπότε και απελευθερώνονται πλήρως όλα τα τιμολόγια, η ΡΑΕ, αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, βάσει του Νόμου θα μπορούν να λειτουργούν σαν φρένο, είτε αυτεπαγγέλτως όποτε κρίνουν ότι η υπερδεσπόζουσα εταιρεία στην αγορά κάνει κατάχρηση της θέσης της, είτε μετά από καταγγελίες καταναλωτών, όπως ήδη συμβαίνει με τους πελάτες της ΔΕΗ στη μέση και στην υψηλή τάση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v