Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2013

Το καυτό παρασκήνιο για Probank

Το καυτό παρασκήνιο για Probank
Όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών, η Probank θα πρέπει να τροποποιήσει καταστατικές διατάξεις που θέτουν όρους για τη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος.

Διατάξεις που κρίθηκε από την ΤτΕ ότι παρακωλύουν την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Probank που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση εργασιών της.

Κορυφή του παγόβουνου αποτέλεσε το περίφημο άρθρο 7 του καταστατικού της Probank,  που απαγόρευε σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο να κατέχει άνω του 5% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το επίμαχο άρθρο τροποποιήθηκε από τη γενική συνέλευση της 6ης Απριλίου, όχι όμως με τέτοιο τρόπο που να κριθεί ικανοποιητικός.

Και αυτό γιατί καταργήθηκε μεν η απαγόρευση, μπήκε, όμως, η δικλίδα ότι ο επενδυτής που θα κατέχει πάνω από 5% για να αποεπενδυθεί θα πρέπει να έχει πρακτικά έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο.

Η παραπάνω… ντρίπλα αποδείχθηκε καταλύτης για όσα ακολούθησαν. Το ενδιαφέρον του J. Smejc πάγωσε ενώ υπήρξε αντίδραση από επιχειρηματίες και εφοπλιστές μετόχους της τράπεζας.

Οι κ. Φαφαλιός, Λύρας, Παρασκευόπουλος, Σεπετάς, Παράβαλος και Καψάσκης ζήτησαν την πλήρη και μόνιμη άρση της απαγόρευσης κατοχής άνω του 5% και δήλωσαν διατεθειμένοι αν αυτό συμβεί αφενός να συμμετάσχουν στην αύξηση, αφετέρου να βρουν επενδυτές.

Με δεδομένα τη μη μόνιμη τροποποίηση καταστατικού αλλά και το «κίνημα των έξι», η ΤτΕ αποφάσισε να δώσει παράταση ως και έναν μήνα για την ολοκλήρωση της αύξησης, διορίζοντας, όμως, ως επίτροπο τον κ. Π. Φρονίστα που αναλαμβάνει και το έργο της ολοκλήρωσης της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Probank.

Από το περασμένο Σάββατο, όταν και έγινε γνωστή η τοποθέτηση επιτρόπου, υπήρξαν επαφές και ζυμώσεις στην Probank.

Οι έξι συναντήθηκαν με τους διευθυντές καταστημάτων, ενώ και ο σύλλογος εργαζομένων συμπαρατάχθηκε όπως ακούμε με τις κινήσεις που έγιναν, στον βαθμό που μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχή κάλυψη της αύξησης.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι έχουν διπλό λόγο να αγωνιούν, καθώς πέραν του εργασιακού τους μέλλοντος παίζεται και η τύχη των κεφαλαίων που έβαλαν στην ΑΜΚ του 2012. Ακούμε ότι πάνω 1.000 εργαζόμενοι της Probank έβαλαν στην αύξηση περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι εξ αυτών δανείστηκαν από την τράπεζα.

Άρα όλοι συστρατεύονται για την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ και μένει να φανεί αν ο J. Smejc ενδιαφέρεται και μετά την άρση των εμποδίων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v