Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 21 2005

H NTIONIK, τα ΣΤΑΚΩΔ, τα κέρδη και η... αποτίμηση

Πόσοι εξ ημών κοιτούν άραγε στους ισολογισμούς των εισηγμένων (ιδιαίτερα στους ενοποιημένους) την ”κατά ΣΤΑΚΩΔ” ανάλυση του τζίρου των εταιριών;

Ελάχιστοι.

Κι όμως, αξίζει τον κόπο. Πήραμε για παράδειγμα την εισηγμένη εταιρία ΝΤΙΟΝΙΚ, ο πλήρης τίτλος της οποίας είναι ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΑΣ Η/Υ, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ.

Κοιτώντας την ανάλυση του ενοποιημένου τζίρου (ύψους 61 εκατ. ευρώ) προκύπτει ότι επιμερίζεται ως εξής:

- ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Η/Υ & ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ: 24,5 εκατ. ευρώ

- ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ: 20,5 εκατ. ευρώ

- ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ: 1,8 εκατ.ευρώ

- ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ: 1,1 εκατ. ευρώ

- ΕΜΠ. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΕΠΙΣΚΕΥΗ... ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ: 2,8 εκατ. ευρώ

- ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: 1,1 εκατ. ευρώ

- ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ... ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΑΒΓΩΝ ΚΑΙ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΩΝ (!): 9,4 εκατ. ευρώ

Που σημαίνει, ότι με υπολογιστές, λογισμικό και μηχανοργάνωση, τις δραστηριότητες δηλαδή που ”συνθέτουν” τον τίτλο της, εμφανίζεται να έχει σχέση περίπου το... 45% του τζίρου.

Αντίθετα, περίπου το 33% έχει σχέση με οικιακές συσκευές και συναφή είδη, ενώ σχεδόν το... 25% αφορά σε εντελώς άσχετα πράγματα με την πληροφορική και τα ηλεκτρονικά (ακόμη και τα... ηλεκτρικά), από το εμπόριο καυσίμων και τις επισκευές... μοτοσικλετών έως και το χονδρικό εμπόριο γαλακτοκομικών και... λιπών, που από μόνο του φτάνει σχεδόν το 16% του συνολικού τζίρου!

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η εταιρία κατατάσσεται στον κλάδο του ”χονδρικού εμπορίου”.

ΥΓ.: Δεν φανταζόμαστε πάντως ότι αυτή η ”κατάτμηση” του τζίρου είναι ο μόνος λόγος που μια εταιρία με ίδια κεφάλαια ύψους 12,8 εκατ. ευρώ και με εμφανιζόμενα κέρδη ΜΕΤΑ από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ύψους 1,5 εκατ ευρώ, για το 2004, αποτιμάται στα 9,3 εκατ. ευρώ, ήτοι κάτω από το book value και με P/E στο... 6!

Θα το μελετήσουμε πιο προσεκτικά, να δούμε τέλος πάντων μήπως αδικείται η εταιρία ή υπάρχουν κάποιοι άλλοι λόγοι που η αγορά την έχει στο περιθώριο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v